Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensa Fonds Awards steekt prijsuitreiking in een nieuw jasje

Terwijl de aanmeldingen nog binnenstromen, bereidt Stichting Mensa Fonds zich al voor op de uitreiking van de Mensa Fonds Awards op 11 april. Die ceremonie verloopt vanwege de lockdown dit jaar namelijk nét even anders. En dat heeft ook voordelen, vertelt bestuurslid Brenda Dekkers. We spreken haar in de aanloop van het evenement dat dit jaar live te volgen is vanachter je laptop.

Jaarlijkse prijzenregen


Al sinds 2013 reikt Stichting Mensa Fonds prijzen uit aan hoogbegaafde mensen of organisaties die het verschil maken. Een vijfkoppige jury, dit jaar onder leiding van voorzitter Angela Riddering, bepaalt ieder jaar wie de Impact Award wint. Het publiek kan daarnaast kandidaten voordragen voor de Uitblinker en Publieks Award. En waar de jury bepaalt wie de winnende Uitblinker is, verraadt de naam van de Publieks Award al wie daar mag beslissen: dat is het publiek zelf. Tot 28 maart kon je stemmen op je favoriete kandidaat.

Van fysiek naar virtueel


Tot zover business as usual, maar de uitreiking zelf is dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Die is op 11 april volledig digitaal te volgen, live vanuit De Balie in Amsterdam. Noodzakelijk vanwege de coronamaatregelen, maar geen gemakkelijke knoop om door te hakken, vertelt Brenda. “Elkaar ontmoeten, je netwerk vergroten, en als fonds in contact komen met de mensen voor wie we dit doen: dat vinden we een heel belangrijk onderdeel van de Mensa Fonds Awards. Daar hebben we echt met pijn in het hart afscheid van genomen.” 

Digitaal borrelen


Maar daar staat tegenover dat dit nieuwe concept ook onverwachte voordelen heeft, merkt Brenda. “Een online evenement biedt veel kansen. We kunnen nu een groter publiek bereiken omdat het heel gemakkelijk is om even te komen kijken. Mensen die voorheen misschien niet zo snel naar de locatie waren gekomen, vinden het leuk om nu toch even aan te sluiten.” Daarom verhuist niet alleen de uitreiking naar het web, maar is er ook een aansluitende borrel via Zoom. “Daar kan het publiek napraten met de winnaars. En voor de feestvreugde hebben we onder de aanmeldingen ook 50 borrelboxen verloot. Dat zijn brievenbuspakketjes met allerlei lekkere dingetjes erin.”

Impact maken in coronatijd


En de genomineerden? Die zijn op 11 april wel fysiek aanwezig in De Balie om hun prijs in ontvangst te nemen. Mét gepaste afstand, lacht Brenda. “We hebben een keynote van Diederik Jekel, de winnaar van de Impact Award. En het is traditie om met alle genomineerden een interview te doen, zodat ze de kans krijgen om met een breed publiek te delen wat ze doen.” Of corona dit jaar veel invloed heeft gehad op de nominaties? Als dat zo is, dan is het niet bewust, aldus Brenda. “Het komt uiteindelijk neer op de vraag: wie levert een positieve bijdrage over hoogbegaafdheid en vóór hoogbegaafden? En wie beïnvloedt daarmee de beeldvorming van hoogbegaafdheid? Dat kan op verschillende gebieden zijn. Wel is Diederik Jekel in het afgelopen jaar natuurlijk heel erg naar voren gekomen tijdens de coronacrisis. Ik vind het heel waardevol hoe hij op een sympathieke en toegankelijke manier dingen uitlegt die veel mensen anders boven de pet gaan.”

De Mensa Fonds Awards live volgen?


De uitreiking van de Mensa Fonds Awards vindt plaats op zondagmiddag 11 april in De Balie in Amsterdam. De live uitreiking - met keynote van Diederik Jekel - is gratis te volgen via Vimeo, met daarna een netwerkborrel via Zoom. Ook aansluiten? Meld je dan nu aan.

Stichting Mensa Fonds