Lid worden

Waarom worden mensen lid van Mensa?

Niet alleen omdat ze het kunnen. Er zijn zat mensen met een hoog IQ die - als ze al weten dat ze het hebben - geen behoefte voelen zich aan te sluiten bij anderen met een hoog IQ. Ze vinden genoeg vriendschap, uitdaging en sociale contacten in hun directe omgeving en zien geen toegevoegde waarde in een leven in verenigingsverband.

In Nederland heeft Mensa ook niet de status die het in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wel heeft, waar er met trots over wordt gesproken. Hier doen we gewoon, dan doen we al gek genoeg. Maar weinig leden vermelden het lidmaatschap op hun cv en er zijn er zelfs die het angstvallig verborgen houden voor familie en vrienden.

De reden om lid te worden is voor iedereen anders. Leden noemen erkenning, nieuwsgierigheid, zelfontplooiing, bevestiging, het vinden van soortgenoten. Er zijn leden voor wie Mensa een soort familie is. Familie in de zin van dat er altijd iemand in de nabijheid is die weet waar je het over hebt en die je accepteert zoals je bent.
Want Mensaleden vinden elkaar in meer dan alleen 'hoofdzaken', het is niet alleen informatie en theorie en kennis. Hier vind je ook mensen die je grapjes begrijpen en erom kunnen lachen. Mensen die het niet gênant vinden dat je zes talenten hebt en twee gesprekken tegelijk voert.