Overslaan en naar de inhoud gaan

Reizende Mensalen

Mensa SIGHT is - naast het reguliere reisbureau, de plaatselijke VVV en het internet - het adres voor reizende Mensalen.

SIGHT staat voor Services for Information, Guidance, and Hospitality to Travelers en bemiddelt in contacten tussen reizende Mensalen en Mensalen die andere Mensalen faciliteiten bieden. De meeste van de ongeveer 50 nationale Mensa's in de wereld hebben een SIGHT-coördinator.

Ook in het buitenland heb je veel plezier van je lidmaatschap

Als je lid bent van Mensa, is het leuk om te weten dat je contacten niet beperkt hoeven te blijven tot Nederland. Ook in het buitenland kun je gewoon naar allerlei gezellige borrels en bijeenkomsten komen; je bent simpelweg overal welkom. En via de agenda op de ledensite blijf je precies op de hoogte waar die borrels en bijeenkomsten gehouden worden

De coördinator, de host en de reiziger

De coördinator, de host en de reiziger

DE SIGHT-COÖRDINATOR
De taak van de coördinator bestaat uit twee delen.
De eerste deeltaak is het helpen van buitenlandse Mensalen die Nederland bezoeken. De coördinator kan bezoekers uit andere landen wegwijs maken, aan de goede contacten helpen, oproepen doen voor onderdak of ontmoetingen met Nederlandse leden en informatie verstrekken over Mensa-activiteiten.
De tweede taak is het assisteren van Nederlandse leden die zelf op reis gaan bij het leggen van contacten met buitenlandse coördinatoren en/of leden. Niet in elk land is een SIGHT-coördinator actief dus leunt men wat sterker op de eigen (nationale) coördinatoren.
De vraag naar onderdak speelt vaak een belangrijke rol in de vakantieplanning voor binnen- en buitenlandse toeristen, evenals wat begeleiding tijdens hun verblijf. Begeleiding en verblijf kunnen natuurlijk ook door verschillende Mensalen aangeboden worden. Veel reizigers vinden het leuk om diverse leden te ontmoeten tijdens hun reis. En meer dan eens verblijft een reiziger op meerdere adressen in de reisperiode.

DE HOST
De coördinator is altijd blij met leden van Mensa die wat tijd en/of wat ruimte willen vrijmaken voor Mensalen uit het buitenland, een host. Als host bepaal je zelf wat je aanbiedt: een bakje koffie doen ergens in de stad, of ook een slaapplek voor één of meer nachten. Soms hebben bezoekers alleen advies nodig welke plaatsen te bezoeken en hoe daar te komen. Dus je kan zelf kiezen waarvoor je je opgeeft. Per gelegenheid bepaal je of je het bezoek wilt of dat het niet uitkomt. Naast de regio Amsterdam die veel wordt bezocht, komen er zeker ook verzoeken voor andere delen van het land.

DE REIZIGER
Als lid van Mensa kun je bij de coördinator terecht met vragen over contacten in het buitenland als je zelf op reis gaat en daar graag Mensalen wilt ontmoeten. En natuurlijk ook over deelname aan een activiteit aldaar of als je onderdak zoekt voor één of meer nachten.

Informatie voor reizigers

Behalve contacten en onderdak, heb je op reis in Nederland vooral informatie nodig. We hebben hier een lijstje met wat handige informatie verzameld.

www.9292.nl en www.ns.nl
Voor informatie voor het openbaar vervoer in Nederland. De NS heeft ook een Engelstalige site.

www.vvv.nl
Dit is de startpagina van alle VVV’s in Nederland, waar je naar keus de plaatsnaam in kunt voeren. Veelal is er ook een Engelstalige site.

www.musea.nl
Voor de echte museumliefhebber is het wellicht een optie een museumjaarkaart aan te schaffen. Deze zijn te verkrijgen bij de musea die cursief gedrukt zijn en zijn voor buitenlanders ook voor 1 jaar aan te schaffen en vervolgens bruikbaar in alle vermelde musea. De Engelstalige tekst is te vinden onder “Dutch museums in English”.

www.stayokay.nl
Een uitstekend en goedkoop alternatief voor mensen waarvoor wij geen onderdak hebben kunnen vinden.

Ons land

Ons land

Nederland heeft vele mooie plekjes

Naast Amsterdam, met zijn vele musea, mooie architectuur en multiculturele samenstelling, zijn er nog massa’s steden de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan onze regeringsstad Den Haag of de prachtige kerken en kathedralen verspreid over het hele land, evenals vele musea.

Daarnaast is Nederland een echt waterland, voor de helft omgeven door dijken om ons te beschermen tegen de zee. Het rivierengebied is een prachtig staaltje waterbeheersing, net zoals de Stormvloedkering en de Afsluitdijk. Vergeet de haven in Rotterdam en de grote meren in Friesland niet.

Aan folklore is er ook geen gebrek. Koningsdag wordt jaarlijks groot gevierd in het hele land. Ieder gebied of gemeente heeft zo zijn eigen tradities, carnaval in het zuiden, de grootste kermis van Europa staat in Tilburg, menig gehucht is nog gehuld in klederdracht. Tevens zijn er meerdere pretparken. De Efteling is een aanrader op dit gebied en Madurodam is wereldwijd bekend om zijn miniatuurweergave van Nederlandse bezienswaardigheden.

Nederland is, naast het drukke wegverkeer, overal te bereiken via het openbaar vervoer. En in alle steden kun je fietsen lenen of huren. Het is een klein land, vanuit Utrecht ben je binnen 2 uur in elke uithoek.

Als wij een host hebben in de streek waar je naar toe wilt, neem je zelf contact met diegene op en regel je zelf alle afspraken, zoals dag en tijd van aankomst en vertrek, mee-eten, wel of niet roken, enzovoorts.


Richtlijnen voor de gast

 • Neem zo vroeg mogelijk contact op met de SIGHT- coördinator van het land waar je naartoe wilt gaan. Geef de volgende informatie over jou en eventueel over met jou reizende personen:
  • naam
  • adres
  • bewijs van huidig lidmaatschap Mensa
  • leeftijd
  • speciale vereisten (allergieën, dieetvereisten, enz.)
  • interesses, hobby’s
  • of je al dan niet rookt, of je in een rokershuis wilt verblijven.
  • wijze van vervoer (hoe je er wilt komen)
  • gedetailleerde reisroute, met inbegrip van data van aankomst en vertrek
  • andere informatie, die je zou willen weten als iemand bij jou zou komen
 • De SIGHT- coördinator zal je informeren of er een of meerdere gastheren in de regio van je keuze zijn. De coördinator zal echter eerst met de hosts contact opnemen en pas met hun goedkeuring hun gegevens aan je verstrekken. Soms nemen hosts naar aanleiding van jouw vraag ook direct contact met je op. Het is dan aan jou om je eigen afspraken met hen te maken. Houd ook rekening met de mogelijkheid dat in de streek waar je naartoe wilt geen hosts beschikbaar zijn.
 • Als je per brief correspondeert met een gastheer in een ander land, stuur dan altijd een internationale antwoordcoupon of antwoordenvelop mee.
 • Informeer je gastheer altijd zo spoedig mogelijk als zich veranderingen in je reisplanning voordoen. Annuleer niet op het laatste moment tenzij het een noodsituatie is.
 • Behandel het huis en de familie van je gastheer met eerbied en hoffelijkheid. Vergeet niet dat zij je helpen een heerlijke vakantie te beleven.
 • Het is niet de bedoeling maar toch vragen sommige gastheren betaling. Je kunt dit het beste weigeren en op zoek naar een ander onderkomen gaan. Je kunt natuurlijk ook hiermee akkoord gaan. Je moet echter nooit voor onderdak betalen als dit niet van tevoren door je goedgekeurd is. Het is wel een goede idee je gastheer te bedanken met een cadeau of een traktatie in een café of restaurant.
 • De meeste gastheren heten een gast slechts voor een paar dagen welkom. Buit de gastvrijheid niet overbodig uit.
 • Wij zouden het op prijs stellen, als je zelf gastheer wilt worden. Contacteer je nationale SIGHT- coördinator voor meer details.
 • Informeer de SIGHT- coördinator, die de contacten voor je heeft gelegd, na je reis over je ervaringen.
 • Aangezien je gastheer zeer waarschijnlijk bezig zal zijn of gaat werken, informeer je zelf over wat er te bekijken valt in de streek en maak je eigen regelingen voor het bezoeken van musea en dergelijke, tenzij je gastheer specifiek heeft aangeboden om je te begeleiden.
 • Geniet van je reis!

Contact met de SIGHT-coördinator

Contact met de SIGHT-coördinator

De SIGHT-coördinatoren van Mensa Nederland zijn:

Henkhenk (NL1886), National SIGHT coordinator &
Esperanza (NL3682), SIGHT coordinator

Heb je een vraag over SIGHT, maak dan gebruik van het contactformulier hieronder.