Overslaan en naar de inhoud gaan

Jouw lidmaatschap wordt een fantastische ontdekkingstocht

Mensa is dé vereniging om meer te leren over hoogbegaafdheid en anderen te ontmoeten met een zeer hoge algemene intelligentie. Hoeveel je ook leest over het onderwerp, het haalt het niet bij daadwerkelijk contact met ervaringsdeskundigen.

Lidmaatschap van de vereniging is meer dan een zoektocht naar kennis. Mensa heeft een zeer volle agenda en is met zo'n 750 activiteiten per jaar een van de actiefste Mensa's in de wereld. Deelnemen aan activiteiten is een ideale manier om meer mensen en jezelf te leren kennen.

Waarom is Mensa zo'n inspirerende vereniging?

In een gesprek van een uur kunnen 20 onderwerpen aan de orde komen. Van science fiction tot de toestand in de wereld. Van een specifiek plantje tot het waarom van een touwtje aan een theezakje.
Zo'n gesprek gaat dan onmiddellijk de diepte in. Wáár het ook over gaat. Er is geen enkele blokkade om het over wát dan ook te hebben.

Heb je een speciale interesse?

Heb je een speciale interesse? Sluit je dan aan bij een SIG!

Sluit je dan aan bij een SIG!

Als twee Mensaleden een interesse delen, kunnen ze ervoor kiezen een Speciale Interessegroep (SIG) op te richten. Deze is toegankelijk voor alle leden en biedt een uitstekende gelegenheid voor mensen om zich volledig te verdiepen in een onderwerp.

SIG's zijn autonoom. Mensa kent tientallen groepen op het gebied van hobby's en persoonlijke ontwikkeling. Zo zijn er groepen die zich buigen over breien, golfen, auto's, christen-zijn, 3D-printen, spelletjes, kamperen, fantasy, pokeren en poolen. Er zijn ook Besloten Interessegroepen (BIG), bijvoorbeeld omdat de wet stelt dat je meerderjarig moet zijn. Er is nog veel meer en als jouw hobby er niet bij zit, dan kun je zelf een groep oprichten.

Een agenda vól plezier, ontspanning én ontwikkeling.

Ieder lid is vrij om te organiseren waar hij of zij zin in heeft en anderen daarvoor uit te nodigen. Lidmaatschap van Mensa betekent een drukke agenda met activiteiten om uit te kiezen. Vast op de agenda staan de maandelijkse bijeenkomsten in de regio's en de jaarlijks terugkerende weekenden. Van spelletjesmiddagen bij Mensaleden thuis tot en met luxe weekenden in hotels, voor ieder budget is een activiteit te vinden.

Activiteiten vól Mensa-inspiratie

Activiteiten vól Mensa-inspiratie

Voor een volledige onderdompeling in Mensa is een weekend of midweek uitermate geschikt. Soms is er een vooropgezet programma, soms bepalen leden dat ter plekke. Deelname is altijd een keuze. Geliefde en goed bezochte meerdaagse activiteiten zijn onder andere het grootschalige Oktoberweekend, het knusse en kleinschalige Brabants Weekend en het Waddenweekend om lekker uit te waaien. Voor bepaalde groepen vrijwilligers is er ook nog eens een Verdiepingsweekend.

Een populaire eendaagse activiteit is de Nieuwsjaarreceptie, waar ieder jaar weer zo'n 150 tot 200 leden komen. Andere eendaagse activiteiten zijn de jaarlijkse Algemene Landelijke Contactdag en de Nieuwe Ledendagen, die een aantal keren per jaar wordt georganiseerd. Daarnaast zijn er nog honderden andere activiteiten. Teveel om hier allemaal op te noemen.


Elke regio heeft een eigen, vaste 'borrel' bijeenkomst

Op de Mensa-agenda staan iedere maand ongeveer dertig vaste, informele bijeenkomsten door heel Nederland. Alhoewel ze binnen de vereniging bekend staan als 'borrels', worden ze niet allemaal in kroegen gehouden en heeft iedereen de vrije keuze om wel of geen alcohol te nuttigen. Het zijn ideale gelegenheden om kennis te maken en bij te praten met leden uit de eigen regio. En niet zelden schuiven ook leden van buiten de eigen regio gezellig aan. Een gastheer of -vrouw is altijd aanwezig om nieuwelingen, introducés en andere leden te verwelkomen.


Elke maand de Nieuwe MensaBerichten

De Nieuwe MensaBerichten

Door en voor leden

Hoogbegaafden zijn vaak creatief en Mensaleden delen hun creativiteit graag met anderen. De een doet dat door een verhaal te schrijven over het dagelijkse leven, zoals een fietstocht met partner en kinderen en alles wat ze daarbij zien en vooral ontdekken. De ander schrijft een verslag over een van de vele mooie evenementen die elk jaar door vrijwilligers binnen de vereniging worden georganiseerd. En weer een ander vindt het leuk om leden uit te dagen met een zelf verzonnen puzzel. Meer dan voldoende basis voor een graag gelezen blad dat Mensaleden sinds september 2013 elke maand - behalve augustus - in hun mailbox ontvangen: de Nieuwe MensaBerichten. Nieuwe MensaBerichten, want tussen de oprichting van Mensa Nederland in 1963 en december 2011 zijn er maar liefst 566 Mensa Berichten op papier uitgebracht.

Een aantal leden heeft inmiddels een vast plekje in de Nieuwe MensaBerichten veroverd. Met elke maand een column over wat hen bezighoudt, binnen of buiten de vereniging. In de nieuwsbrief schrijven ook de bestuursleden om de beurt een artikel waarin ze wat meer vertellen over de achtergronden van het besturen. Want daar komt vaak meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. De ene keer schrijft de voorzitter vanuit een vliegtuig op 37.991 voet hoogte over de driedaagse vergadering van alle voorzitters van nationale Mensa's, die elk jaar ergens op de wereld wordt georganiseerd en die zojuist is afgelopen. De andere keer schrijft een bestuurslid dat verantwoordelijk is voor de activiteiten binnen de vereniging over hobbels die genomen moesten worden om een bepaald evenement weer tot een succes te maken.

En dan heb je natuurlijk de onverzadigbare behoefte aan raadsels, puzzels en andere uitdagingen waarover je je hoofd kunt breken. Waarbij je tot de volgende Nieuwe MensaBerichten moet wachten om zeker te weten dat jouw oplossing ook de juiste is.


Voor fotografen is er de internationale Photocup

Een jaarlijks terugkerende fotocompetitie

Iedereen is welkom bij Mensa, ongeacht cultuur, land van herkomst, geloof, taal of ras. De internationale fotocompetitie is bij uitstek een manier om al deze verschillende achtergronden samen te laten komen. Want beelden spreken de gemeenschappelijke taal van verbeelding.

Bij de photocup, die al sinds 2004 wordt georganiseerd, wordt ieder jaar een ander thema gekozen. De eerste ronde is nationaal en een nationale fotojury selecteert de winnende foto's. De beste drie inzendingen dingen mee naar de internationale prijs. De jury die de winnaar daarvan bepaalt, bestaat uit experts op het betreffende gebied. De foto's van winnaars en finalisten van eerdere competities zijn wereldwijd op verschillende tentoonstellingen te zien geweest.

Het thema voor de wedstrijd van 2020 was "Verlegenheid". Op de afbeelding ziet u de twee winnende foto's. Links de 1e prijs, Arie Vreugdenhil met Bashful bird - Verlegen vogel. Recht de 2e prijs, Tom Neuberger met The timid regular guest - De schuchtere stamgast.


Wat voor mensen ontmoet je?

Wat voor mensen ontmoet je?

Iedereen die op een IQ-test in de hoogste twee procent van de bevolking scoort, kan lid worden van Vereniging Mensa. Opleidingsniveau, achtergrond, politieke voorkeur, leeftijd en culturele achtergrond maken niet uit. Waarom iemand lid wil worden, is voor iedereen anders.

En dat is misschien wel het mooiste van Mensa. Omdat we maar één selectiecriterium hebben, zijn onze leden net zo divers als de Nederlandse samenleving. De grote verscheidenheid aan persoonlijkheden, achtergronden en levensstijlen zorgt ervoor dat onze bijeenkomsten in ieder geval nooit saai zijn. Fijn voor mensen die nieuwsgierig zijn en afwisseling zoeken.