Overslaan en naar de inhoud gaan

Over SIGs, BIGs & BGNs

Wat is er leuker dan jouw favoriete bezigheid te delen met anderen? Of om met andere snelle denkers van gedachten te wisselen over zaken die jou in het leven bezig houden? Inderdaad, eigenlijk niets. Sterker nog, misschien vind je binnen Mensa eindelijk de gelegenheid om dat te doen wat je al heel lang wilt, maar waar het nooit van gekomen is omdat je het niet alleen wilt doen.
Heb je een hobby, of is er iets anders dat je bezig houdt en wil je daar binnen Mensa iets mee doen? Wanneer er nog een Mensalid is met dezelfde belangstelling als jij is er niets meer dat jullie tegenhoudt om een Speciale Interesse Groep (SIG), Besloten Interesse Groep (BIG) of BeroepsGroepNetwerk (BGN) te beginnen.

Het starten is heel eenvoudig. Er zijn minstens twee leden nodig en je moet natuurlijk weten waar je je met de SIG mee bezig wilt houden. Dat hoeft allemaal niet zo strak omlijnd te zijn, het gaat er vooral om dat je binnen de SIG plezier met elkaar hebt.Leden die lid worden van de SIG kunnen elkaar tijdens bijeenkomsten ontmoeten en contact met elkaar zoeken via maillijsten en forums die via de ledensite beschikbaar zijn. Daarom worden leden opgeroepen toch vooral een SIG te beginnen als je samen met iemand anders een leuk onderwerp daarvoor hebt gevonden. Met uiteindelijk misschien wel: zoveel leden, zoveel SIGs.

Hoe gaat een Mensalid in het dagelijks leven om met hoogbegaafdheid?

Het is fantastisch om snel te kunnen denken, snel te kunnen schakelen, snel situaties te kunnen overzien en veel begrip te kunnen hebben van allerlei zaken. Het is een talent waar je heel veel plezier van kunt hebben. Maar ook om mensen te kunnen begrijpen en verder te helpen. Met je eigen hoogbegaafdheid ben je meestal in staat om een ander snel in beeld te krijgen.

Fiets SIG

Fiets SIG

Lekker uitwaaien in de natuur

De Fiets Sig is een verzamelplaats van alle Mensalen die graag fietsen. Of het nou relaxt een rondje door de stad is, op de mountainbike over het parcours of op de racefiets dwars door Limburg. Iedereen met een fiets is welkom. Vaste prik op de kalender is een fietstocht op de 2e zaterdag van de maand, goed weer voorbehouden.

Andere initiatieven zijn zeker welkom. Heb je een keer zin om iets in je eigen regio te doen, benader ons gerust.

Fietstochten worden aangekondigd via de bekende Mensa kanalen en er is een whatsapp groep.

Eet-SIG

Vooral lekker en gezellig samen eten

De leden van de Eet-SIG komen eens in de 4 à 6 weken bij elkaar om ergens lekker te eten.

Vaak in het weekend, soms op een doordeweekse dag en bijna altijd in restaurant. De leden zoeken om de beurt een locatie en verzorgen dan ook de reserveringen.

De ene keer is het restaurant wat duurder, de andere keer wat goedkoper. Het belangrijkste is dat het iets bijzonders is en vooral lekker en gezellig.

Film.SIG

Film.SIG

Waar het draait om bewegende beelden

Voor de Film & TV liefhebber: de FilmSIG! Van arthouse tot blockbuster, van Sesamstraat tot The X-Files: zolang het om bewegende beelden gaat kun je hier je ei kwijt. Discussieer bijvoorbeeld over de betekenis van een film via de mailinglijst, of meng je in de discussie over welke films beter zijn: Harry Potter of Lord of the Rings. Ga mee naar de nieuwste film in de bioscoop of ga gezellig bij iemand thuis een marathon van een goeie serie kijken onder het genot van Pizza & Bier™ (voor de liefhebbers). Het kan allemaal en het maakt niet uit of je een lopende IMDb bent of gewoon iemand die graag films kijkt. Welkom ben je sowieso!

Het doel is om elkaar op de hoogte te houden van film & tv nieuwtjes, het organiseren van film/tv avonden bij mensen thuis en het met z'n allen naar de bios gaan als er een goeie film uitkomt.


Headfirst.SIG

Voor avontuurlijk ingestelde sportieve leden

We willen met avontuurlijk ingestelde sportieve leden leuke dingen gaan doen.

Ideeën voor activiteiten:

 • strandzeilen
 • meerdaagse kano-kampeertocht
 • branding roeien
 • indoor/outdoor klimmen
 • laser regatta
 • skate event
 • parachute springen
 • mergelgrotbiken in Limburg
 • kitesurf clinic bij Stefan van den Berg
 • white water raften bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer
 • catamaran zeilen
 • waterskien

Welke sportieve activiteiten zou jij met andere leden samen willen doen?


Kampeer.SIG

Kampeer.SIG

Voor een goed gesprek bij het kampvuur

Binnen Mensa zijn aardig wat kampeerders te vinden en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd waarbij wordt gekampeerd. Kampeerders (en zeker die van het Mensale type) zijn vrije jongens/meisjes en houden niet zo van hokjes en regeltjes. Van een goed gesprek, een mooi kampvuur, een hapje en een drankje en af en toe een smartlap houden ze des te meer.

De Kampeer.SIG is er voor allen die kamperen of willen kamperen. Via de maillijst kunnen kampeerders laten weten wanneer- en waar zij gaan kamperen. Mét of zonder kinderen, zomer en winter, ruim van tevoren of één dag voor vertrek. Een afspraak is zó gemaakt.

Maar ook voor mensen zonder kampeeruitrusting die bijvoorbeeld eens een Zuiderzeeweekend willen bijwonen is de maillijst een uitkomst. De meeste kampeerders hebben wel een extra tentje en een matje, dus meer dan een eigen slaapzak heb je eigenlijk niet nodig.

Uitgangspunt is dat de leden zelf initiatief nemen, maar uiteraard kunnen er ook vanuit de SIG activiteiten worden ondernomen.


GAYniaal

GAYniaal

DE groep voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders

Gayniaal is DE groep voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen Mensa NL. Voorwaarden voor lidmaatschap zijn dat je je herkent in de doelgroep of denkt je te kunnen gaan herkennen in de doelgroep.

Gayniaal is een besloten groep omdat het een veilige en vertrouwde omgeving biedt om gevoelens en ervaringen te delen of te ontdekken. Van hieruit zal je bij aanmelding een mail ontvangen van één van de lijstbeheerders waarin gevraagd zal worden naar je beweegredenen voor aanmelding. Op de ledensite is er heel veel informatie te vinden. Zo is er veel documentatie over roze onderwerpen, gelegenheid tot organiseren van gezamenlijke activiteiten, een smoelenboek, datingmogelijkheden, Pink Links etc.

GAYniaal richt zich op het organiseren van bijeenkomsten, een jaarlijkse ALV en het zichtbaar maken van deze doelgroep binnen en buiten Mensa Nederland, waarbij privacy van de leden altijd gewaarborgd blijft. Jongeren en internationale contacten hebben ook onze speciale aandacht.

Kortom: Gayniaal is een actieve en solidaire BIG met volop mogelijkheden voor leden om gedachten, gevoelens, ervaringen en activiteiten te delen en te ontdekken.