Overslaan en naar de inhoud gaan

Diederik Jekel wint Mensa Fonds Impact Award 2021

De Mensa Fonds Impact Award gaat dit jaar naar vaste stof-fysicus en wetenschapsjournalist Diederik Jekel. De jury prijst de ‘wetenschapsinfluencer’ voor de onnavolgbare manier waarop hij bètawetenschappen toegankelijk maakt voor het grote publiek. 

Onvermoeibaar enthousiasme


De afgelopen jaren deelde Diederik Jekel op ontspannen wijze maar mét onvermoeibaar enthousiasme zijn kennis. Van De Wereld Draait Door tot RTL Boulevard en van De Nationale Wetenschapsquiz Junior tot Beat the Champions. De jury van het Mensa Fonds bewondert zijn inzet om wetenschappelijke kennis actueel en toegankelijk maken. Zo besprak hij afgelopen jaar de gevolgen van corona en bijbehorende richtlijnen op een informele manier. Ook riep de wetenschapper op om de complexe situatie helder over te brengen op de 1,5 miljoen mensen in Nederland die niet (goed) kunnen lezen of schrijven. Daarmee maakte hij complexe situaties en wetenschappelijke analyses begrijpelijk voor een breed publiek. Niet alleen op televisie, maar ook via social media zoals Twitter en YouTube.

Durven experimenteren, durven uitdagen


Als slimste BN'er won Jekel de Nationale IQ Test met een IQ-score van 137. Met zijn innemende persoonlijkheid doorbreekt de mediagenieke journalist diverse vooroordelen over hoogbegaafden. Door niet alleen de IQ-kant te tonen, maar ook de creatieve kanten. Zo toonde hij een knap staaltje improvisatie toen de coronamaatregelen roet in het eten gooiden van zijn live theatervoorstelling Orde in de Chaos. Met een mix van livestreamen en optreden wist hij alsnog de bühne op te gaan met zijn show, en liet hij zijn veelzijdigheid en creativiteit zien aan een groot publiek. Het juryrapport: “In plaats van vooral de rol van slimme wetenschapper te vervullen, liet Jekel zien hoe je een situatie kan omvormen door te durven experimenteren en jezelf uit te dagen. Van een tegenvaller een kans maken, en dat proces ook durven te delen. Een voorbeeld voor hoogbegaafden en een brug naar de samenleving.”

Over de Mensa Fonds Awards


De Stichting Mensa Fonds reikt sinds 2013 de Mensa Fonds Awards uit aan mensen of organisaties die het verschil maken voor hoogbegaafden. De Impact Award wordt rechtstreeks toegekend door de jury. In de vorige editie ging deze prijs naar universiteitshoogleraar in theoretische natuurkunde Robbert Dijkgraaf. Voor de Uitblinker Award zijn kandidaten voorgedragen waaruit de jury een winnaar kiest. Bij de Publieks Award ligt die beslissing bij het publiek: er kan van 1 maart tot en met 28 maart worden gestemd via www.mensafonds.nl/stemmen.
 

Diederik Jekel wint Mensa Fonds Impact Award 2021