Overslaan en naar de inhoud gaan

SlimmerIQuiz Lite wegens succes verlengd

Speciaal voor de Week van de Hoogbegaafdheid lanceerde Mensa de SlimmerIQuiz Lite, het digitale kleine broertje van de jaarlijkse SlimmerIQuiz. En met honderden deelnemers bleek dat een groot succes. De wedstrijd is inmiddels gestreden, en de winnaars zijn bekend. Maar wie hem heeft gemist, kan nog steeds puzzelen naar hartelust, Want dankzij de enthousiaste ontvangst blijft de mini-quiz voorlopig online staan!

Puzzelen voor SlimmerIQen


Knutselen, samenwerken, en vooral je brein goed laten kraken: de SlimmerIQuiz is al jaren razend populair onder kinderen én leerkrachten. In de wedstrijd, die aankomende september voor de negende keer zal plaatsvinden, nemen basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 het tegen elkaar op om de titel van SlimmerIQ van het jaar in de wacht te slepen. En wie alvast wil oefenen, kan online de SlimmerIQuiz Lite spelen. Deze ontwikkelde Mensa speciaal voor de Week van de Hoogbegaafdheid afgelopen maart. Aan de mini-quiz konden kinderen vanuit huis deelnemen en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt, merkte ook SlimmerIQ Lite-coördinator Esther van den Enden. “Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen deden massaal mee,” vertelt ze.

Van het klaslokaal naar digitaal


Afgelopen jaar speelden kinderen de SlimmerIQuiz vanwege de coronamaatregelen noodgedwongen online. En hoewel het jammer was om de deelnemers niet fysiek bij elkaar te kunnen brengen, was het ook een goede voorbereiding op een digitaal vervolg, vertelt Esther. “We hebben de SlimmerIQuiz Lite zo gemaakt dat je het volledig online kunt spelen. Deze miniversie van de quiz bestaat uit 4 onderdelen die ook altijd in de finale van de officiële quiz zitten, zoals een zoekplaat en een vormenpuzzel die je thuis uitdraait.” Niet alleen kijken en klikken dus, maar ook knippen en plakken. En om de Lite-quiz te spelen, hoef je geen basisschoolleerling te zijn. Online kan iedereen meedoen. “De prijswinnaars van de quiz zijn inmiddels bekend,” waarschuwt Esther, “dus je kunt niets meer winnen. Maar je kunt nog steeds meespelen voor de eer, en natuurlijk omdat het erg leuk is.”

Spelen met hoogbegaafdheid


Plezier staat dan ook voorop bij de SlimmerIQuiz, vertelt Esther. “De quiz is ontwikkeld door Mensa, maar heus niet alleen voor hoogbegaafde kinderen. Het is vooral bedoeld om te laten zien hoe leuk het is om je brein te gebruiken. Om ergens je tanden in te zetten en te ontdekken dat je er zelf uit kunt komen.” En dat is leuk voor jong én oud. Natuurlijk is de SlimmerIQuiz wel een uitgelezen kans om hoogbegaafdheid onder de aandacht te brengen in de klas. En dan vooral op een positieve manier, benadrukt Esther. “Er zijn inderdaad elk jaar leerkrachten die door de SlimmerIQuiz ontdekken dat één van hun leerlingen hoogbegaafd is. Dat is natuurlijk iets heel moois. Daarnaast is het een manier om kinderen te laten merken dat het ook heel leuk is om hoogbegaafd te zijn. Dat het niet alleen maar lastig is, maar dat je er ook mee kunt spelen.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen


Natuurlijk vindt in september weer een nieuwe editie van de officiële SlimmerIQuiz plaats. En omdat de mini-versie zo goed is ontvangen, krijgt ook die een vervolg. Wie in de tussentijd nog wat wil puzzelen, kan online nog steeds terecht bij de SlimmerIQuiz Lite.

SlimmerIQuiz