Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe MensAcademielezing over bosovergangen en boomkwekerijen


Op 8 juli om 20.00 uur nodigt de MensAcademie je uit voor een gratis lezing. Deze editie staat in het thema van bossen in een overgangsperiode en hout als bouwmateriaal. Want hoe duurzaam is dat eigenlijk? En wat speelt er mee op politiek vlak? Dat is het hoofdonderzoek van gastspreker Daniela Manuschevich, die als geografieprofessor werkzaam is bij de Universiteit van Santiago. Zij neemt je mee naar haar standplaats in Chili, waar een strijd gaande is tussen boomkwekerijen en het behoud van inheemse bossen. Ben jij erbij?

 

Heeft bouwen met hout de toekomst?


Wanneer je het hebt over duurzame bouwmaterialen noemen experts hout vaak een goede keuze. Het productieproces van hout veroorzaakt minder vervuiling en het houdt ook nog eens CO2 vast. Daarom verkennen diverse steden, zoals Amsterdam, de mogelijkheden om meer te bouwen met timmerhout. Tegelijkertijd is massale ontbossing een wereldwijd probleem, en dat roept de vraag op: hoe duurzaam zijn boomkwekerijen dan eigenlijk?


Chili is een van de eerste landen die vol inzet op de groei van dit soort kwekerijen. Niet-inheemse boomsoorten zoals de montereyden en de eucalyptusboom leveren de boeren snelle winst op. Maar nu deze snelgroeiende plantages steeds meer ruimte in beslag nemen, zetten ze het lokale ecosysteem onder druk. Het is een complex vraagstuk waarmee professor Manuschevich de verschillende kanten van duurzame productie laat zien.

Ben jij erbij? Meld je dan aan!


De MensAcademie nodigt je van harte uit voor deze digitale lezing op donderdag 8 juli om 20.00 uur. Goed om te weten: 

  • de voertaal is Engels 
  • deelname is gratis en online
  • ook voor geïnteresseerden buiten Mensa

Ben jij erbij? Meld je dan aan via commissie-mensacademie@mensa.nl. Je ontvangt een uur voor de lezing een webexlink.

Over de MensAcademie


De MensAcademie organiseert regelmatig lezingen, excursies en workshops voor leden van Mensa én geïnteresseerden. Het doel is het delen van kennis, inzicht en inspiratie. De bijeenkomsten zijn divers van onderwerp en op wisselende locaties. Heb je vragen, of tips voor (gratis) sprekers en locaties? Mail dan naar commissie-mensacademie@mensa.nl.

Mensa Nederland logo