Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle afleveringen van Mensa aan Tafel zijn nu online te bekijken

Heb je tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid de live-uitzending van Mensa aan Tafel gemist? Bekijk dan nu alle afleveringen op YouTube.

In Mensa aan Tafel spreekt presentator Rutger Knol in 3 afleveringen met 13 leden van Mensa over hoe het is om hoogbegaafd te zijn en welke rol Mensa speelt in hun leven. De afleveringen hebben allemaal een eigen thema. Wil je meer weten over hoe het is om hoogbegaafd te zijn? En wat de vereniging Mensa te bieden heeft? Lees hier meer over Mensa aan Tafel en bekijk alle afleveringen.

Hoe is het om lid te zijn van Mensa?

De leden van Mensa zijn zeer divers, maar één ding hebben zij gemeen: een hoog IQ. In Mensa aan Tafel vertellen jonge en oudere leden hoe zij lid werden van Mensa en wat de vereniging voor hen betekent. Hoe kwamen ze er achter dat ze hoogbegaafd zijn? Wat zijn hun ervaringen in het onderwijs? En wat doen ze voor werk? De leden van Mensa zijn niet altijd hoogopgeleid. Maar nieuwsgierig, breed geïnteresseerd en gericht op de inhoud zijn ze vaak wel. Ze gaan dan ook graag met elkaar in discussie over de gekste onderwerpen. In Mensa aan Tafel gaan ze in 3 groepen met elkaar in gesprek:

  • 50+ en hoogbegaafd
  • Jong en hoogbegaafd
  • Hoogbegaafd in de maatschappij

Als je loopbaan geen rechte weg is

Als Mensalen elkaar een tijd niet gesproken hebben, pakken ze snel de draad weer op. ”Tijd bestaat niet bij Mensa. Ik ben al 46 jaar lid, maar het is alsof het gister was,” vertelt Ineke Stofmeel in de aflevering 50+ en hoogbegaafd. Ze zit aan tafel met Marc de Crom, Charlotte Hoyng en Wim Rill. Net als veel andere leden kwam Marc er pas op latere leeftijd achter dat hij een hoog IQ heeft. Naast het lidmaatschap van Mensa, brengt deze ontdekking vaak veel verandering teweeg. Meerdere leden vertellen dat zij meer inzicht kregen in hun eigen functioneren als hoogbegaafde door er veel over te lezen en ervaringen te delen. En ze kwamen erachter dat ze niet de enige zijn die moeite hebben met onderwijs en werk.

Zo mist Charlotte nog steeds diepgang in het onderwijs, maar de SlimmerIQuiz, die zij samen met andere Mensalen voor basisscholen organiseert, is leuk én helpt om hoogbegaafde kinderen te herkennen. En als je vaak van baan wisselt op zoek naar meer uitdaging, zegt dat misschien meer over jezelf dan over het werk, vertelt Wim Rill over zijn werkervaring.

Elkaar ontmoeten en je thuis voelen

In de 2e aflevering vertellen verschillende generaties jongeren over hun hoogbegaafdheid en hun activiteiten binnen Mensa. Femke van Ingen Schenau is al vanaf haar 14e lid en voelt zich thuis bij Mensa. ”Bij Mensa kan ik mijzelf zijn en hoef ik geen filters aan te zetten.” Ze voelt zich door anderen niet altijd goed begrepen, maar bij Mensa hoeft ze niet uit te leggen wat ze bedoelt.

Mensa is een internationale vereniging. Reizen en contact leggen met Mensalen in het buitenland kan gemakkelijk via Services for Information, Guidance, and Hospitality to Travelers, kort gezegd de Mensa Sight. Hier maakt Michelle Schifferstein graag gebruik van. Zo leert ze andere landen en culturen kennen, en ontmoet ze Mensalen van over de hele wereld.

Zijn het allemaal serieuze studiebollen bij de Mensa? Welnee, er wordt ook veel gelachen, verzekeren de leden ons. Zo vertelt Matthijs de Lange hoe hij ernaar uitkijkt om na corona weer deel te nemen aan een van de vele weekenden en bijeenkomsten. Het is leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en je komt veel oude bekenden tegen. En niet alleen in gemeenschappelijke interesses vinden de leden elkaar. Er ontstaan ook vriendschappen en zelfs huwelijken. De Deense Anders Jørgensen leerde bijvoorbeeld zijn vrouw kennen op een internationale Mensabijeenkomst.

Je vindt herkenning en erkenning

In aflevering 3 over hoogbegaafd in de maatschappij vertelt Liesbeth Kronenburg dat zij niet alleen een hoog IQ heeft, maar ook dyslectisch is, net als Femke uit aflevering 2. Dyslexie komt vaker voor bij hoogbegaafden en kan een lastige combinatie zijn. Marja van Ingen Schenau-Roovers, moeder van Femke, kan daarover meepraten. Marja ontdekte ook dat hoogbegaafdheid in werkrelaties niet altijd een voordeel is. Daarom sloot ze zich aan bij de Groei-op-het-werk-SIG, een speciale interesse groep die een bijdrage levert aan persoonlijke groei in relatie tot werk.

Er zijn veel interessegroepen binnen Mensa, van kunst, astronomie tot wandelen en fotografie. Alle activiteiten binnen Mensa worden georganiseerd door vrijwilligers. Zowel individueel als in commissies zetten zij zich in voor interessegroepen, evenementen, werk, onderzoek, pr, regionale activiteiten en nog veel meer. Om dit mogelijk te maken ondersteunt en coördineert het bestuur de vrijwilligers, legt bestuurslid Wim Rill uit. Daarbij hebben de vrijwilligers veel vrijheid en zelfstandigheid.

Naast de vereniging Mensa geeft ook het Mensa Fonds voorlichting over hoogbegaafdheid. Het fonds ondersteunt projecten en onderzoek en maakt hoogbegaafdheid zichtbaar in de samenleving. “Veel hoogbegaafden willen ook iets bijdragen aan de maatschappij,” vertelt Grethe van Geffen. “Met het Mensa Fonds willen we dit ondersteunen en aanmoedigen.” De Mensa Fonds Awards zetten daarom ieder jaar mensen of organisaties die zich inzetten voor hoogbegaafden in het zonnetje.

Bekijk hier alle afleveringen van Mensa aan Tafel

Wil je meer weten over hoogbegaafdheid en wat vereniging Mensa jou kan bieden? Bekijk dan alle afleveringen van Mensa aan Tafel hier:

  • Aflevering 1: 50+ en hoogbegaafd
    Met Ineke Stofmeel, Marc de Crom, Charlotte Hoyng en Wim Rill




     
  • Aflevering 2: Jong en hoogbegaafd
    Met Femke van Ingen Schenau, Michelle Schifferstein, Matthijs de Lange en Anders Jørgensen





     
  • Aflevering 3: Hoogbegaafdheid in de maatschappij
    Met Liesbeth Kronenburg, Marja van Ingen Schenau-Roovers, Wim Rill en Grethe van Geffen


Mensa aan Tafel werd gepresenteerd door Rutger Knol in samenwerking met Joop Franssen.