Overslaan en naar de inhoud gaan

Mensa heet je hartelijk welkom

Heb je regelmatig het gevoel dat je slimmer bent dan anderen in je omgeving? Dat je sneller oplossingen ziet voor complexe vraagstukken of dieper op bepaalde onderwerpen in kunt gaan? Heb je de ervaring om slecht te worden begrepen? Dan zou het heel goed kunnen zijn dat je hoogbegaafd bent en in aanmerking komt voor een lidmaatschap van Mensa, een internationale vereniging van zeer intelligente mensen. Een club waar je jezelf gegarandeerd thuis gaat voelen. Met een grote verscheidenheid aan persoonlijkheden, achtergronden en levensstijlen. Waar je inspiratie vindt, jezelf op 1001 manieren verder kunt ontwikkelen en waar je helemaal jezelf kunt zijn. Als je een IQ-test doet en in de hoogste twee procent van de bevolking scoort, heten we je van harte welkom!

Wat vinden leden belangrijk aan Mensa?

Mensaleden zijn allemaal op hun eigen onnavolgbare en herkenbare manier leuk en eigenzinnig. En dat maakt van Mensa een fantastische vereniging waarvan er geen tweede bestaat. Een heleboel eigenzinnige, maar geweldige mensen bij elkaar die veel herkenning bij elkaar oproepen. Een warm bad waarin je helemaal jezelf kunt zijn...zonder jezelf te hoeven aanpassen!

Mensa Highlights

Lid worden van Mensa?

Om lid te kunnen worden van Mensa is het nodig dat je kunt aantonen in de bovenste twee percentielen te kunnen scoren. Dit kun je doen door de officiële toelatingstest van Mensa af te nemen onder toezicht van hiertoe door de vereniging aangewezen psychologen, of door een reeds gemaakte IQ-test naar ons op te sturen. Zie "Lid worden" voor meer informatie. Ondertussen kun je met de Mensa thuistest alvast even op een speelse manier checken hoe het met je intelligentie staat.

Wie kom je tegen bij Mensa?

Wie kom je tegen bij Mensa?

Dat is misschien wel de leukste kant van Mensa. Omdat we maar één selectiecriterium hebben, zijn onze leden net zo divers als de Nederlandse samenleving. Die grote verscheidenheid aan persoonlijkheden, achtergronden en levensstijlen zorgt er ook voor dat de bijeenkomsten in elk geval nooit saai zijn. En dat is fijn voor mensen die nieuwsgierig zijn en afwisseling zoeken.

In Nederland zijn er, zoals al eerder genoemd, binnen Mensa ook allerlei zogenaamde 'Special Interest Groups' en andere subclubs waar mensen elkaar opzoeken rond een specifiek onderwerp of interesse. Mensa is dus een vereniging waar enorm veel te doen is, zowel in Nederland als daarbuiten. Wil je Mensa opzoeken in het buitenland, dan kun je een beroep doen op SIGHT (Services for International Guidance and Hospitality to Travelers), dat binnen de vereniging als een soort reisbureau fungeert. Ook kan iedereen zich verkiesbaar stellen voor de functie van bestuurslid van Mensa International.


Wat vinden Mensalen zelf van Mensa?

Hans Wegman

Hans Wegman
lid sinds 2004

Er is geen enkele plek waar ik me zó ongedwongen en vrij kan voelen als op een Mensabijeenkomst. Er zijn steeds weer nieuwe mensen waar ik heel snel en diep contact mee kan maken over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd
lid sinds 2004

Toen ik lid werd van Mensa snapte ik opeens waarom de dingen in mijn leven gebeurden zoals ze gebeurden. Waarom ik me nét even anders voelde dan anderen. Een aantal dingen viel ineens op zijn plek.

Oege Faber

Oege Faber
lid sinds 2012

Het is ontzettend gaaf als je tijdens een borrel zomaar met iedereen een gesprek kan aangaan. Van draglinechauffeur tot advocaat. Van interimmanager tot medewerkster in de productie.

Anita Groenendijk

Anita Groenendijk
lid sinds 2001

Mensa is voor mij een ontzettend leuke vereniging waar ik de kans heb om te doen wat ik leuk vind. En met wie ik ook praat: ik voel me helemaal begrepen.

In 2013 bestond de Vereniging Mensa 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een film gemaakt waarin Mensaleden vertellen over Mensa en hun lidmaatschap. Je hoort wat Mensa voor hen heeft betekend en nog steeds betekent, wat ze er vinden en wat ze via Mensa terug kunnen geven en kunnen betekenen voor anderen.


Jezelf leren kennen. En laten zien wie je wérkelijk bent.

Jezelf leren kennen. En laten zien wie je wérkelijk bent.

Een hoge algemene intelligentie uit zich bij iedereen anders. Mensa kent generalisten, wandelende encyclopedieën die van alles iets lijken te weten, en specialisten, die project na project adopteren en deze volledig uitdiepen voor ze zich op iets nieuws storten. Daartussen bewegen zich mensen die geen idee hebben waar 'hun hoogbegaafdheid' zit en zich heel vaak heel dom voelen.

Hoe een hoog IQ zich bij jou manifesteert, wat het is dat jou nu precies anders maakt dan je omgeving, is een proces van persoonlijke groei en ontwikkeling. Binnen Mensa Nederland is veel kennis en ervaring aanwezig op het gebied van hoogbegaafdheid en het hebben van een hoog IQ. We kunnen je zo meer inzicht geven en helpen je graag met je zoektocht.