Skip to main content

Dit zijn de winnaars van de Mensa Fonds Awards 2021

Op 11 april was het zover: bij de prijzenregen in de Balie kreeg het Mensa Fonds er weer drie Awardwinnaars bij. Publiek kon via livestream meekijken hoe de winnaars in Amsterdam werden gehuldigd. Op gepaste afstand, maar zeker niet minder feestelijk.

Impact Award-winnaar Diederik Jekel geeft keynote


Tijdens de prijsuitreiking kon het publiek luisteren naar een toespraak van Impact Award-winnaar Diederik Jekel. De wetenschapsjournalist sprak onder meer over de verbinding tussen hoogbegaafdheid en de maatschappij. Zo benoemde hij zijn missie om kennis toegankelijker te maken voor een breder publiek, en benadrukte hij hoe belangrijk het is om de kloof tussen begrip en onbegrip te dichten. Jekel sloot af met de conclusie dat er voor iedereen in onze samenleving een rol is weggelegd waarmee we dat doel gezamenlijk bereiken. Kijk de volledige keynote hier terug.

Jim Jansen wint de Publieks Award


De Publieks Award ging dit jaar naar Jim Jansen, die werkzaam is als hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Ook coördineert hij de wetenschapspagina’s van het Parool, de rubriek Eureka voor het AD, en presenteert hij evenementen zoals het Gala van de Wetenschap. Met zijn winst liet Jansen medegenomineerden Janet van Horssen-Sollie (OCHB en de Kleine Hoogbegaafdheid voor Dummies) en Limburgers Bob Schoenmaker en Karin van der Leeuw (HOE Hoogbegaafdheid Ondersteuning en Educatie) achter zich.

Abdelhamid Idrissi wint de Uitblinker Award


De Uitblinker Award ging dit jaar naar Abdelhamid Idrissi. De voormalig Amsterdammer van het jaar is de oprichter van Stichting Studiezalen, waarmee kinderen en volwassenen een studieruimte, huiswerkbegeleiding en coaching ontvangen. De jury prees Idrissi voor zijn positieve energie en de manier waarop hij talent letterlijk en figuurlijk de ruimte geeft om te groeien. De andere genomineerden voor de prijs waren Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, die studenten college laat geven aan senioren, en Stichting iQ+, die zich in het Westland en Rotterdam inzet voor hoogbegaafde kinderen in combinatie met onderwijs.

De Mensa Fonds Awards terugkijken?


Heb je de prijsuitreiking gemist? Je kunt de volledige uitzending terugkijken op de website van het Mensa Fonds.

Mensa Fonds Award-winnaars