De Beatrixschool in Pijnacker wint de SlimmerIQuiz 2013 en is de 'slimste school' van Nederland

Ede, 19 oktober 2013

Ton, Roos en Susan, drie slimme leerlingen uit groep 8 van de Beatrix school zijn de winnaars van de finale van Mensa's nationale SlimmerIQuiz, een speelse wedstrijd met breinbrekende vragen die plaatsvond in Amsterdam op 9 oktober. 15 basisscholen uit heel Nederland zonden hun slimste groep 8 leerlingen naar de Universiteit van Amsterdam. De finale werd gepresenteerd door Dolores Leeuwin, bekend van het tv-programma Klokhuis. Mensa organiseerde de SlimmerIQuiz om te laten zien dat slim zijn leuk is, zeker als je uitgedaagd wordt.

De winnaars

Ton Roos en Susan van de Beatrixschool uit Pijnacker bleken samen het slimste team te zijn. Zij staken qua puntenaantal met kop en schouders boven de anderen uit. De voorzitter van Mensa zei: "Verder geven we geen puntenaantal. Het ging er om een feestje te vieren voor slimme kinderen, ze lekker uit te dagen. Dat is uitstekend gelukt."

Grote finale in Amsterdam

De grote finale vond plaats op 9 oktober in Amsterdam. De presentatrice van de finale, Dolores Leeuwin, is bij de jeugd bekend van het tv-programma 'Het Klokhuis'. De vijftien slimste teams van Nederland speelden dan om de titel 'Mensa’s Slimmeriquiz Winnaar 2013'. Dankzij onze sponsoren (de Universiteit van Amsterdam, Sanders Puzzelboeken, Recent Toys en Jumbo) werd het een groot succes en kregen de winnaars mooie prijzen, een 'hersenkrakend' spellenpakket voor hun school geven en de drie winnaars elk een fiets.

Creativiteit, teamspirit en een goed stel hersenen

De SlimmerIQuiz werd georganiseerd door Vereniging Mensa Nederland, een zelfstandig onderdeel van Mensa International, een internationale vereniging voor mensen met een zeer hoge algemene intelligentie. De opzet: de teams die het strijdperk betraden moesten gewapend zijn met veel creativiteit en teamspirit en een goed stel hersenen om de pittige vraagstukken op de kunnen lossen. Het werd een echte titanenstrijd. Zodra de eerste vraag werd gepresenteerd kon je de spanning en concentratie op de gezichten zien.

Slim zijn = best leuk!

Mensa Nederland is een organisatie die, naast gezelligheid binnen de vereniging, ook wil bouwen aan meer begrip voor en bekendheid met hoge intelligentie in de samenleving. Onderwijs hoort daar zeker bij. Mensa is blij met de positieve ontwikkelingen in zowel het basisonderwijs als het voorgezet onderwijs, waar de aandacht groeit voor kinderen die méér kunnen en willen. Bijzonder aan de Slimmeriquiz is het feit dat de leerlingen die meedoen met de voorronde, meteen te gast waren op een begaafdheidsprofielschool (BPS) in hun regio. Dit zijn scholen voor voortgezet onderwijs waar men naast het gebruikelijke lesaanbod, speciaal aandacht heeft voor de (hoog)begaafde leerling. Zo worden deze kinderen beter op weg geholpen, door meer onderwijs op maat.

SlimmerIQuiz groot succes

Mensa kreeg Mensa Nederland ziet haar toekomst als vereniging zonnig tegemoet en ziet dat de SlimmerIQuiz een extra gouden kroontje op het jubileumjaar is! Na afloop meldden diverse scholen dat ze graag een volgende keer weer meedoen.