Mensa’s nationale

Ede, 30 augustus 2013

Welke basisschool is de ‘slimste school’ van Nederland?

Slimme leerlingen uit groep 8 gaan op 1 oktober overal in Nederland de strijd met elkaar aan. Op achttien verschillende locaties vinden dan de voorrondes plaats van Mensa’s nationale Slimmeriquiz. De finale op 9 oktober wordt gepresenteerd door Dolores Leeuwin. De winnaars krijgen een spellenpakket voor hun school. Mensa organiseert de Slimmeriquiz omdat de vereniging dit jaar 50 jaar bestaat.

Creativiteit, teamspirit en een goed stel hersenen.

De organiserende vereniging Mensa is een internationale vereniging voor mensen met een zeer hoge algemene intelligentie. De teams die het strijdperk betreden moeten gewapend zijn met veel creativiteit en teamspirit en een goed stel hersenen om de pittige vraagstukken op te kunnen lossen. Het wordt een echte titanenstrijd, want iedere basisschool mag slechts één team van drie leerlingen afvaardigen. Deze drie jongens/meiden werken samen om de meeste quizpunten te scoren en zo de andere scholen te verslaan.


Grote finale

Het team dat de naam van hun school hoog weet te houden, mag door naar de grote finale op 9 oktober in Amsterdam. De presentatrice van de finale, Dolores Leeuwin, is bij de jeugd bekend van het tv-programma ‘Het Klokhuis’. De achttien slimste teams van Nederland spelen dan om de titel ‘Mensa’s Slimmeriquiz Winnaar 2013’. Daarnaast krijgen de winnaars een ‘hersenkrakend’ spellenpakket mee voor hun school.


1 oktober: dag van de intelligentie

In Nederland bestaat Mensa in 2013 precies 50 jaar. Dat is een mooi gouden jubileum en een respectabele leeftijd voor een vereniging die kleinschalig begon als ontmoetingsplaats voor mensen die meer dan gemiddeld slim zijn. Internationaal viert Mensa op 1 oktober zelfs al haar 67ste verjaardag; de eerste Mensa werd opgericht in Engeland. Niet meer dan logisch dat 1 oktober is omgedoopt tot 'Intelligence Day' waarop slimme activiteiten worden georganiseerd, zoals de Slimmeriquiz.


Slim zijn = best leuk!

In de loop der jaren is Mensa uitgegroeid tot een volwassen organisatie die, naast gezelligheid binnen de vereniging, ook wil bouwen aan meer begrip voor en bekendheid met hoge intelligentie in de samenleving. Onderwijs hoort daar zeker bij. Mensa Nederland is blij met de positieve ontwikkelingen in zowel het basisonderwijs als het voorgezet onderwijs, waar de aandacht groeit voor kinderen die méér kunnen en willen. Bijzonder aan de Slimmeriquiz is bijvoorbeeld het feit dat de leerlingen die meedoen met de voorronde, meteen te gast zijn in een begaafdheidsprofielschool (BPS) in hun regio. Dit zijn scholen voor voortgezet onderwijs waar men naast het gebruikelijke lesaanbod, speciaal aandacht heeft voor de (hoog)begaafde leerling. Zo worden deze kinderen beter op weg geholpen, door meer onderwijs op maat. Mensa Nederland ziet haar toekomst als vereniging dan ook zonnig tegemoet en hoopt dat de Slimmeriquiz een extra gouden kroontje op het jubileumjaar mag worden!


Informatie Slimmeriquiz en inschrijven: vol = vol!

Inschrijven voor de Slimmeriquiz kan nog tot en met 14 september. Ga naar www.mensa.nl/slimmeriquiz voor meer informatie en het online inschrijfformulier.