Mensa Fonds opgericht

Amsterdam, 4 mei 2013

In het Concertgebouw in Amsterdam is onlangs het Mensa Fonds opgericht. Het fonds gaat zich inzetten om de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar te maken. Dit zal onder andere worden gerealiseerd door projecten en onderzoek te ondersteunen. Het fonds is geïnspireerd door de Amerikaanse Mensa Education and Research Foundation (MERF). Nederland heeft hiermee in het gouden jubileumjaar van de Vereniging Mensa Nederland het eerste Mensa Fonds buiten de V.S.

Het Mensa Fonds gaat zich inzetten om de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar te maken. Dit zal worden gedaan door het verspreiden van kennis over hoge algemene intelligentie, maar ook door bijzondere prestaties aan te moedigen en projecten en onderzoek te ondersteunen. Er zal een programma van awards worden opgestart. Daarmee wil het fonds een blijk van waardering geven aan mensen die het verschil hebben gemaakt als het gaat om hoogbegaafdheid. Ook wil het Mensa Fonds goede initiatieven en wetenschappelijk onderzoek financieel gaan ondersteunen.

Het Mensa Fonds is opgericht op 20 april tijdens de jaarlijkse vergadering van de Vereniging Mensa Nederland. Mensa is een internationale vereniging van en voor mensen met een zeer hoge algemene intelligentie, vaak hoogbegaafdheid genoemd. Mensa heeft momenteel ruim 4.300 leden en groeit dagelijks. Dit jaar viert Mensa Nederland haar vijftigjarig jubileum.

"Als inspiratie voor het Mensa Fonds geldt de Amerikaanse Mensa Education and Research Foundation (MERF)," vertelt Angela Riddering, voorzitter van het Mensa Fonds. Deze foundation bestaat ruim veertig jaar en heeft in de Verenigde Staten al veel kunnen realiseren. Nederland heeft nu het eerste Mensa Fonds buiten de V.S. "Ondanks dat het Mensa Fonds pas kortgeleden is opgericht, hebben we de eerste financiële bijdragen al in ontvangst mogen nemen. Deze gaan we inzetten om meer bekendheid te creëren omtrent hoogbegaafdheid."