Amerikaanse Mensa Award voor begaafdheidsdeskundige Franz Mönks

Ede, 14 september 2012

Professor Franz Mönks ontving op donderdag 13 september jl. een ‘Lifetime achievement award’ uit handen van de Amerikaanse Mensa Research en Education Foundation (MERF). Mönks kreeg de Award vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de kennis over hoge algemene intelligentie bij kinderen. De Nederlander Willem Bouwens, voorzitter van Mensa International, reikte de prijs donderdagmiddag uit op de dertiende internationale European Council on High Ability (ECHA) conferentie in Münster (Duitsland).

De MERF Lifetime achievement award

De uitgereikte Lifetime achievement award werd in 2000 in het leven geroepen door de Mensa Education and Research Foundation. Dit is een stichting gerelateerd aan Mensa, de internationale vereniging van mensen met een hoge algemene intelligentie. De stichting zet zich in om intelligentie te laten floreren, onder meer door beurzen toe te kennen aan slimme studenten. MERF kent verschillende awards toe voor excellent onderzoek naar hoge intelligentie. Sinds 2008 wordt het ene jaar een Amerikaanse, en het andere jaar een internationale versie van deze 'life time achievement award' toegekend. Nooit eerder ging de award naar een Nederlander.

Reacties

Mönks, buitengewoon hoogleraar emeritus 'Psychologie en pedagogiek van het begaafde kind' aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij richtte het aan de Universiteit van Nijmegen verbonden Centrum voor Begaafdheidsonderzoek op en publiceert al sinds 1963 over het onderwerp (hoog)begaafdheid. Dit jaar vierde hij zijn tachtigste verjaardag; hij is nog altijd actief in zijn vakgebied. Nog onlangs verscheen het boek 'Hoogbegaafdheid bij kinderen', dat Mönks samen met co-auteur Irene Ypenburg schreef. Mönks stond eveneens aan de wieg van de ECHA Conferentie.

Grethe van Geffen, voorzitter van Vereniging Mensa Nederland, is vol lof: 'Het is fantastisch dat Franz Mönks deze award krijgt. Hij heeft zich zo lang ingezet voor onderzoek naar hoge intelligentie en hoe je met slimme kinderen moet omgaan. Hij verdient dit echt!'

Nederlands Mensa Fonds i.o.

Voorbereidingen om een Nederlandse fonds analoog aan MERF in de Verenigde Staten (VS) op te richten zijn volop aan de gang. Het fonds zal tijdens het jubileumjaar van Mensa Nederland in 2013 worden gelanceerd en zal het eerste fonds zijn buiten de VS. Angela Riddering, vanuit Vereniging Mensa Nederland betrokken bij de oprichting: “Dankzij het werk van Mönks zijn er flinke stappen vooruit gezet in het onderwijs aan en in het omgaan met hoogbegaafde kinderen. In Nederland willen wij ook graag pioniers op het gebied van onderwijs en onderzoek rondom hoogbegaafden steunen. Dit wordt één van de pijlers van het nieuwe Mensa Fonds in Nederland.”