Hoogbegaafden varen mee met Canal Parade

21-07-2012

Op zaterdag 4 augustus a.s. is er een boot vol slimmeriken en bollebozen van de partij op de Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam: de zogenoemde hoogbegaafdenboot. Dit is op initiatief van GAYniaal:

een groep lgbt's (lesbians, gays, bisexuals, transgenders) binnen de Vereniging Mensa Nederland. Mensa is een internationale vereniging die zich richt op mensen met een zeer hoge algemene intelligentie, ook wel bekend als hoogbegaafden. Lid worden van Mensa kan iedereen die op een erkende IQ-test scoort bij de hoogste 2 procent van de bevolking.

GAYniaal en Mensa willen met deelname aan de Canal Parade niet alleen op een ludieke manier aandacht vragen voor hoge intelligentie in het algemeen, maar zeker ook voor de combinatie lgbt en hoge intelligentie. Bij veel mensen is ondertussen het besef doorgedrongen dat er bijvoorbeeld ook allochtone homo's bestaan en homo's binnen religieuze groeperingen. Voor deze groepen is er inmiddels gelukkig meer aandacht in politiek en media en zijn er specifieke organisaties ontstaan. Voor hoogintelligente lgbt's is deze aandacht stukken minder en daar probeert GAYniaal wat aan te doen. Daarnaast wil zij overbrengen dat hoge algemene intelligentie, net als geaardheid of genderidentiteit, ook iets is om trots op te zijn.

Iemand van GAYniaal verwoordt dit als volgt: "Eigenlijk ben je op twee manieren anders en dat maakt je best wel bijzonder. Als er dan ook nog een groep bestaat waar mensen net zo zijn als jij, is dat extra leuk. Dat is gewoon dubbel geluk! Binnen GAYniaal voel ik me erg thuis: er zijn regelmatig activiteiten met leuke mensen aan wie ik niets hoef uit te leggen. En we zijn trots op wie we zijn: op ons talent snel te kunnen denken en op onze geaardheid of genderidentiteit. Om dit uit te dragen gaan we lekker opvallend de grachten op: met een boot gekleurd in geel en roze, met big brains aan boord en een zeer divers gezelschap!"