Mensa viert International Intelligence Day en 65-jarig bestaan vereniging

23-09-2011

Zaterdag 1 oktober is International Intelligence Day. Tevens viert Mensa, de vereniging voor mensen met een hoge intelligentie, die dag haar 65 jarig bestaan (briljanten lustrum). Ook Nederland viert Intelligence Day en de 65e verjaardag van Mensa. Dat gebeurt van 13:00 tot ca. 18:30 uur in het Transformatorhuis (Westergasfabrieksterrein) in Amsterdam met een middag vol kennisuitwisseling, lezingen en workshops. Het thema van deze bijeenkomst is ‘Mensa Briljant; inzicht in de creatieve brainpower die Mensa al 65 jaar eigen is’. De bijeenkomst wordt geopend door Lodewijk Asscher, loco-burgemeester en wethouder van Amsterdam. De bijeenkomst is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de vereniging.

Sprekers uit wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en de vereniging Mensa zelf verzorgen creatieve bijdragen waarin het thema Briljant tot uitdrukking komt. Rode draad in de lezingen is de ‘briljante’ invalshoek, die gestimuleerd wordt door een bovengemiddelde intelligentie en in veel praktijksituaties voor doorbraken of onverwachte oplossingen zorgt.

Onder de sprekers onder meer:

  • Harold Houba is als universitair hoofddocent Wiskundige Economie verbonden aan de afdeling Econometrie van de Vrije Universiteit. Zijn specialisatie is speltheorie en de toepassingen van deze theorie binnen de economische en sociale wetenschappen. Tijdens zijn lezing zal hij over speltheorie spreken en wat schaken en de eurocrisis gemeen hebben.
  • Lianne Hoogeveen, coördinator van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, die spreekt over de invloed van peer-groups op de ontwikkeling van het hoogbegaafde kind.
  • Patrick van der Duin, assistent-professor aan de T.U. Delft, belicht hoe vanuit wetenschap, overheid, bedrijfsleven en publieke sector scenario's ontwikkeld kunnen worden om een betere grip en regie te krijgen op toekomstige politieke, maatschappelijke en productontwikkelingen.
  • Douwe Wiersma belicht de praktische kant van het onderwerp van Patrick van der Duin door meer te vertellen over het Wilde Zwanen project, waarin Rijkswaterstaat met Mensa samenwerkt om creatieve en ongebruikelijke oplossingen te vinden voor complexe bestuurlijke en infrastructurele vraagstukken.
  • Bas Hoorn gaat in op hoe Social Media effectief ingezet kunnen worden om taken in zowel privé als op het werk te helpen realiseren. Hij weet op een zeer interessante wijze het nut van Social Media voor iedereen concreet te maken.
  • Vivace Schreurs, bestuurslid van de Leonardostichting spreekt over het werk van deze stichting. Doel van deze stichting is het ontwikkelen en bewaken van het Leonardo-concept waarbinnen kinderen met een hoog leervermogen zich in een uitdagende leeromgeving zonder belemmeringen en in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen.
  • Johan Basmaci komt zijn levensverhaal vertellen. Hij kwam vanuit een bergdorpje als vluchteling naar Nederland en is nu een succesvol zakenman.

Naast de lezingen zijn er ook andere activiteiten. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Lavinia Meijer heeft als harpiste een internationale carrière en bracht diverse solo-CD's uit. Zij zal een mini-recital geven.
  • Jeffrey van der Knokke biedt de kans het door hem ontwikkelde bordspel Castle Garden te spelen en aan te schaffen (zie www.goldencrowngames.nl). Een deel van de opbrengst van de verkoop tijdens Mensa Briljant gaat naar de Leonardostichting.

Deelname aan Mensa Briljant kost € 10,=. Voor kinderen tot 12 jaar is dit inclusief drinken.