Opnieuw Nederlandse voorzitter Mensa International

11-02-2011

Het voorzitterschap van Mensa International blijft in Nederlandse handen: Willem Bouwens (56) uit Amsterdam is opnieuw benoemd voor een periode van twee jaar. Sinds de oprichting van Mensa (1946) is hij de eerste Nederlandse voorzitter van deze wereldwijde vereniging van hoogbegaafden.

Willem Bouwens is oud-voorzitter van Mensa Nederland en is in 2009 benoemd als voorzitter van Mensa International. Daarvoor maakt hij vier jaar deel uit van het internationale bestuur van Mensa International als Director of Development. Zijn herverkiezing is een mijlpaal in de geschiedenis van Mensa, dat bijna uitsluitend Engelse en Amerikaanse voorzitters heeft gekend. In het dagelijks leven werkt Bouwens als management consultant bij Logica Finance.

Er zijn wereldwijd ongeveer 110.000 mensen lid van Mensa, waarvan 55.000 in Europa. Mensa is een internationale organisatie voor hoogbegaafden, met aangesloten verenigingen in ongeveer vijftig landen. De vereniging Mensa Nederland heeft ruim 4.000 leden. Mensa zet zich in voor hoogbegaafden door het stimuleren van ontmoeting, onderzoek, belangenbehartiging en ontplooiing. Het internationale bestuur wil het internationale karakter van Mensa versterken en bevordert ontmoeting van Mensalen uit verschillende landen.

Onder het voorzitterschap van Willem Bouwens is hard gewerkt aan het opstellen van een 5-jaren strategisch plan, het aangaan van commerciƫle samenwerkingsverbanden (licensing), en is er veel meer dynamiek gecreƫerd tussen de diverse nationale Mensas. "Daar ga ik de komende jaren natuurlijk ook mee door", zegt Willem "en ook met het verbeteren van de uitwisseling van kennis, zodat Mensa echt een 'lerende organisatie' wordt. Vooral op het gebied van programma's voor hoogbegaafde jongeren kunnen we internationaal veel van elkaar leren."

Op 1 oktober viert Mensa International haar 65e verjaardag 'Mensa Brilliant'. Het startschot van dit internationaal evenement zal vanaf Nederland door de voorzitter worden gedaan.