4000 hoogbegaafden

16-10-2010

Vereniging Mensa Nederland, onderdeel van de wereldwijde vereniging voor hoogbegaafden maakt een explosieve groei door en heeft inmiddels een ledental van meer dan 4000 bereikt.

Er zijn wereldwijd ongeveer 110.000 mensen lid van Mensa, waarvan 55.000 in Europa. Mensa zet zich in voor hoogbegaafden door het stimuleren van ontmoeting, onderzoek, belangenbehartiging en ontplooiing.

Mijlpaal en speciale aandacht voor lid nummer 4000 van Mensa Nederland: Maaike Klijnsmit, 24 jaar oud. Zoals veel leden van Mensa is ze actief en heeft een brede belangstelling. Dat past helemaal in de grote variatie 'van buschauffeur en huisschilder tot professor en arts' beroepen die leden van Mensa beoefenen. Maaike werkt bij de politie Rotterdam-Rijnmond in het team "Directe Hulpverlening", waar ze rondrijdt in een busje en meldingen behandelt. Dit zijn voornamelijk de meldingen die binnenkomen via het alarmnummer. Verder doet ze sinds een jaar of drie aan karate en speelt basketbal. Films zijn eigenlijk haar grootste hobby, ze gaat graag naar de bioscoop, heeft een flinke verzameling DVD's en is nogal eens te vinden achter haar spelcomputer.

Vindt Maaike zich een genie? "Om nou te zeggen dat ik me slimmer voel dan anderen is niet helemaal waar. Ik voel me zeker wel anders. Ik merk gewoon dat ik anders denk dan de meeste mensen en of dat goed of slecht is hangt een beetje af van de situatie... :) "

Maaike weet al vanaf haar 8e dat ze hoogbegaafd is, en mocht op de basisschool groep 7 en 8 in een jaar doen. Haar broer is al jaren lid van Mensa en drong er op aan dat ze eens een Mensa Jongerenweekend zou meemaken. Dat beviel goed vertelt ze zelf: "Normaal gesproken ben ik een beetje op mezelf, hoewel ik prima lol kan hebben met anderen. Om zo tussen 'dezelfde' mensen te zitten was op een of andere manier wel rustgevend. Hierna heb ik besloten om lid te worden van Mensa".

Mensa biedt hoogbegaafden een informele gelegenheid om elkaar te ontmoeten en activiteiten te ontplooien, waar men elkaar vindt op gemeenschappelijke interesses en gesprekken op niveau kan voeren evenals gewone gezellige flauwe borrelpraat. Dat gaat wel gepaard met een extra spitsheid, het tempo ligt hoog. Verder behartigt de vereniging de belangen van haar leden ondermeer op de terreinen van onderwijs en werk en wordt de leden soms gevraagd deel te nemen aan brainstorms of wetenschappelijk onderzoek.