Hoogbegaafdenboot vaart voor het eerst mee met 'Gay Pride' in Amsterdam

24-07-2010

Vereniging Mensa Nederland, de vereniging voor hoogbegaafden, vaart dit jaar voor het eerst mee met de 'Gay Pride' optocht door de grachten van Amsterdam.

Mensa is een vereniging die openstaat voor iedereen, mits hun IQ maar hoog genoeg is. Binnen Mensa zijn er weer allerlei groepen die elkaar opzoeken, zoals de groep 'Gayniaal', die dit jaar voorstelde om met de 'Gay Pride' mee te varen. 'Voor mij was het ontdekken van mijn hoogbegaafdheid ook een soort 'coming out'', vertelt Dick van den Berg, organisator van de boot. 'Dat was de tweede keer dat ik uit de kast moest komen'.

Op de Mensa boot varen ongeveer 40 hoogbegaafden mee die er 7 augustus een flinke feest van gaan maken, waaronder de voorzitter van Mensa Nederland, Grethe van Geffen. 'We hebben de boot versierd in de Mensa kleuren, dus het wordt knalgeel', aldus Grethe. 'Binnen Mensa is echt niet iedereen een nerd hoor! De boot is ook niet een technisch hoogstandje of zo, maar een gewone boot waar we de hele dag uit ons dak zullen gaan'.

Er zijn wereldwijd ongeveer 110.000 mensen lid van Mensa, waarvan 55.000 in Europa. Mensa is een internationale organisatie voor hoogbegaafden, met aangesloten verenigingen in ongeveer vijftig landen. De vereniging Mensa Nederland heeft bijna 4.000 leden. Mensa zet zich in voor hoogbegaafden door het stimuleren van ontmoeting, onderzoek, belangenbehartiging en ontplooiing. Het internationale bestuur wil het internationale karakter van Mensa versterken en bevordert ontmoeting van Mensalen uit verschillende landen.