Nederlandse voorzitter Mensa International

25-06-2009

De nieuwe voorzitter van Mensa International is een Nederlander: Willem Bouwens uit Amsterdam. Sinds de oprichting van Mensa (1946) is hij de eerste Nederlandse voorzitter van deze wereldwijde vereniging van hoogbegaafden.

Willem Bouwens is oud-voorzitter van Mensa Nederland en maakte al vier jaar deel uit van het internationale bestuur van Mensa International als Director of Development. Zijn verkiezing door de 110.000 leden is een mijlpaal in de geschiedenis van Mensa, dat bijna uitsluitend Engelse en Amerikaanse voorzitters heeft gekend. In het dagelijks leven werkt Bouwens als projectmanager bij een grote financiële instelling.

Er zijn wereldwijd ongeveer 110.000 mensen lid van Mensa, waarvan 55.000 in Europa. Mensa is een internationale organisatie voor hoogbegaafden, met aangesloten verenigingen in ongeveer vijftig landen. De vereniging Mensa Nederland heeft ruim 3.600 leden. Mensa zet zich in voor hoogbegaafden door het stimuleren van ontmoeting, onderzoek, belangenbehartiging en ontplooiing. Het internationale bestuur wil het internationale karakter van Mensa versterken en bevordert ontmoeting van Mensalen uit verschillende landen.

De belangrijkste zaken die de nieuwe voorzitter, Willem Bouwens, wil bereiken met Mensa International zijn:

  • uitwisselen van onderwijsprogramma’s voor begaafde kinderen tussen de diverse landen om daarmee de beste programma’s voor het voetlicht te krijgen
  • verbeteren contacten tussen nationale Mensa’s, bieden van een platform om ervaringen uit te wisselen
  • sociale contacten verbeteren tussen individuele leden, met name in West-Europa