Films, documentaires, etc.

Little man Tate

It's not what he knows, it's what he understands.

Regisseur: Jodie Foster

Orion Pictures Corporation
Jaar: 1991
Omschrijving: Zijn artistieke en wetenschappelijke briljantie veroorzaakt bij Fred (Adam Hann-Byrd) een heftige emotionele reactie op de twee werelden om hem heen. De emotionele wereld van Dede (Jodie Foster) zijn toegewijde moeder en de intellectuele wereld van Fred's begeleidster (zelf wonderkind) Jane (Diana Wiest). Verward, maar vastberaden gaat Fred op zoek naar vriendjes, begrip en een eigen plek tussen moeder en mentor.

Searching for Bobby Fisher

Every journey begins with a single move.

Regisseur: Steven Zaillian

Paramount Pictures
Jaar: 1993
Omschrijving: Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Fred Waitzkin en gaat over diens schakende zoon Joshua Waitzkin. Die vertoont als zesjarige zo'n aanleg voor het spel dat schaakleraar Bruce Pandolfini een potentiƫle nieuwe Bobby Fischer in hem ziet.

Good Will Hunting

Some people can never believe in themselves, until someone believes in them.

Regisseur: Gus van Sant

Miramax Films
Jaar: 1997
Omschrijving: Een jonge man met een schoonmaakbaan blijkt een wiskundig genie. Hij moet echter het verleden achter zich laten om zijn intellect de ruimte te geven, en dat kost nogal moeite.

Taare Zameen Par

(Engels: "Every child is special", Nederlands: Sterren van de aarde")

Regisseur: Aamir Khan

Aamir Khan Productions
Jaar: 2007
Omschrijving: Een acht-jarige begaafde jongen, wordt niet begrepen op school. Tot een leerkracht ontdekt, dat het kind dyslectisch is.