Lijst SIGs, BIGs en BGNs

SIGs

(slow)cooksig

In een wereld van Fast-food en haastige etentjes, werd het tijd om eens rustig te koken. Vandaar de (slow)cook-sig. Heb je een slowcooker, wil je weten wat je ermee kan, of wil je tips delen? Dan heb je *de* plek daarvoor gevonden!
Natuurlijk kun je hier ook je ei kwijt over andere manieren van koken. Of bakken. Of stomen. Of roosteren. Of...

3D-print-SIG

Deze SIG houdt zich bezig met 3D-printen, het uitwisselen van ideeën en suggesties, het aanvragen van prints, en eventueel koeriersmogelijkheden van station naar station.
Ook als je alleen even wat over 3D-printing wilt weten ben je hier aan het juiste adres.

98-Gaming-SIG

Deze SIG is bedoeld voor gamers; zowel voor pc gamers als voor de gebruikers van consoles en handhelds.
98-Gaming is een community bedoeld om het over games te hebben en natuurlijk om andere gamers te vinden voor multiplayer games & tournaments, lan-parties, etc. etc.

De bedoeling is dat in de toekomst eenzelfde SIG onder andere nationale Mensas wordt opgezet om zo via onze eigen community website kunnen mensalen over heel de wereld bij elkaar te laten komen.

AMATEURGOLF-SIG

Heb je zin om ongecompliceerd en ongeoefend gezellig een balletje te slaan met mede-Mensalen? Doe dan mee met de Amateurgolf-SIG. GVB of baanpermissie niet nodig. Heb je wel GVB of ben je zeer geoefend? Doe dan ook mee! Soms kunnen we een aanwijzing gebruiken… Golfclubs zijn op "onze" banen te huur, je hoeft dus geen eigen spullen te hebben. Sportief schoeisel is wel belangrijk. Ook al is het amateurgolf, spijkerbroeken ziet men liever niet op de baan.
Na afloop drinken we - met de liefhebbers - gezellig een drankje in het clubhuis.

Ananasig

Gaat zich bezig houden met: kweken van plantjes in zijn algemeenheid, maar is geboren rondom het idee zelf ananas te kweken.

Android SIG

Android is aan platform voor telefoons, tablets, TVs, en veel meer, dat we gebruiken en software voor ontwikkelen. Deze SIG richt zich op Android als een creatief platform waarop we onze helemaal op kunnen uitleven, onze creativiteit stimuleren, en niet alleen consumers maar ook producers zijn. Er worden inspirerende apps uitgewisseld en informatie gedeeld over ontwikkeling van nieuwe apps

Attractieparken SIG

Ga jij ook graag naar attractieparken? Dan hebben we het niet alleen over Plopsaland of de Efteling, maar ook over Disneyland Paris of Europapark en andere parken in de wereld. Kan je het niet laten om als je in het buitenland op vakantie bent ook een lokaal attractiepark te bezoeken? Of boek je misschien je vakantie alleen maar om attractieparken te bezoeken? Of bezoek je misschien maar een keer per jaar een attractiepark?
Dan is deze SIG helemaal iets voor jou!

We maken met deze SIG gebruik van het forum om met elkaar te discussiëren en elkaar op de hoogte te houden van nieuwe parken en attracties.
Een keer per jaar zullen we gezamenlijk een dagje naar een themapark in de omgeving gaan. Een keer in de twee jaar willen we een weekendje naar een buitenlands attractiepark. Niet naar Disneyland Paris, want daar is DiSIGney SIG voor. ;)

Hopelijk tot gauw in onze Attractieparken SIG.

Auto.SIG

Voor iedere Mensale autoliefhebber. Of het over een bepaald nieuw (of juist oud) model gaat of over wat nu de ideale verhouding boring / slag is, het is welkom bij de auto.sig.

BabyBoomSIG

Deze SIG is gericht op de BabyBoomers en het is - net als de andere Gen-groepen - een generatie-interesse groep. Het verschil is echter dat wij géén BIG zijn, maar een SIG. Iedereen kan zich dus aanmelden, ongeacht geboortejaar of leeftijd.
Wij richten ons wel op de ontheemde BabyBoomers en hopen dat die zich weer thuis kunnen voelen bij hun
jaren '50, '60 en '70-muziek en de tv-series waarmee zij groot zijn geworden. En wat daaruit voort kan vloeien.

Maar niet exclusief voor de BB-ers, doch voor iedereen die zich daarbij happy voelt. Met als doel "gezamelijkheid genieten".
Deze SIG is dus nadrukkelijk opengesteld voor iedereen. Wij hopen als BabyBoomers alle generaties hier te ontmoeten
en zodoende bij te dragen aan intergenerationeel begrip. Waar zou dat beter kunnen dan hier?

BodymodSIG

Altijd al iets met piercings, tattoos, en/of andere bodymods gehad? Misschien zit je al onder, misschien overweeg je er een, of misschien ben je gewoon geïnteresseerd in het hele gebeuren. Heb je vragen of wil je gewoon contact met ander modified volk? Iedereen is welkom bij deze bodymodsig!

Brei-sig

Altijd al je eigen geitenwollensokken willen breien? Of liever een modieuze gehaakte tas?
Of het nou gaat om haken, breien, punniken, vilten of borduren, je bent bij de brei-sig op het juiste adres.

Burton-fan-SIG

Kan jij Tim Burton films vele malen kijken en kijk jij elke Halloween en Kerst The Nightmare before Christmas? Durf jij niet drie keer achter elkaar Beetlejuice te zeggen? En kijk je uit naar zijn volgende meester-/kunstwerk? Dan is dit jouw SIG!

Dit is een SIG voor liefhebbers van Tim Burton-films en kunst. Denk hierbij aan films die hij gemaakt heeft of bezig is te maken. Gezamenlijke bioscoopbezoeken en filmavondjes bij de leden thuis behoren ook tot de activiteiten.

De vragen, conversaties etc gaan vooral via de debatlijst.

CHRISTEN-SIG

De Christen-Sig is bedoeld voor iedere mensaal die het Christelijk geloof aanhangt, of wilt gaan geloven. Kerkelijke richting of denominatie maakt niets uit.
Doelen: De SIG streeft 2 doelen na:
1. zelf groeien in Christelijk geloof, ieder op zijn eigen manier, en in zijn eigen tempo. Dit proces eventueel delen met anderen via persoonlijk contact of via onze mailinglijst.
2. De oecumene nastreven,leren willen begrijpen waarom de ander op een andere manier zijn/haar geloof beleeft, anders de bijbel leest of bestudeert en anders over geloofszaken denkt/nadenkt dan jezelf.
Tijdens deze (bij tijd en wijle) zeer enerverende processen (geestelijk en verstandelijk) proberen toch alert te blijven om net datgene wat ons bindt niet uit het oog te verliezen.
Je zult achteraf bij jezelf bemerken dat, (als je je werkelijk openstelt voor de ander binnen de Sig), de heilige Geest haar werk in jou heeft kunnen doen. Je zult namelijk ook onbewust groeien in Haar vrucht; "liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, mildheid, trouw, tederheid, zelfbeheersing" (Galaten 5,22).
Activiteiten: Enkele malen per jaar samen komen om te delen, dit gepaard gaande met eventuele gastsprekers en bezichtigingen.

Completeer je collectie SIG

De sig is, zoals de naam zegt, voor het uitwisselen van dingen als collecties supermarktacties (dierenplaatjes, gogo's), waardepunten en zegels. Zoek je iets specifieks, vraag het dan hier! Spaar je al jaren DE punten en wil je er van af? Je kunt er in deze sig vast iemand blij mee maken!

De Kinderkamer SIG

De kinderkamer is een plaats waar ouders van hoogbegaafde kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar ervaringen en informatie kunnen uitwisselen. ''de kinderkamer'', bij veel oudere leden al bekend, is begin 2010 heropgericht en is ontstaan uit de Heureka-SIG. Hier bleek dat veel ''late roepingen'' zelf ook hoogbegaafde kinderen hebben. En er veel behoefte bestaat aan het uitwisselen van ervaringen hierover. Dit kan gaan over de signalen van hoogbegaafdheid en het stellen van de diagnose. Over moeilijkheden en mogelijkheden van (bijzonder) onderwijs of over ervaringen met het opvoeden van hoogbegaafde kinderen. De kinderkamer heeft vooralsnog alleen een maillijst waar ouders met hoogbegaafde kinderen zich voor kunnen aanmelden en waar volop gediscussieerd kan worden. Via deze maillijst zal geïnventariseerd worden of er behoefte bestaat aan bijeenkomsten of informatieavonden. Of bijvoorbeeld een aparte website met informatie over onderwijs en aanverwante zaken.

DiSIGney

Dit is dè SIG voor Disney liefhebbers. In deze SIG bespreken we alles wat met Disney te maken heeft, van Aurora tot Zazoo. Dus over Disney-films, Disney handelswaar en fanartikelen, de 13 prachtige Disney themaparken etc.

We zullen elkaar hopelijk ontmoeten bij film avonden bij leden thuis of bij een gezamenlijk bioscoop bezoek etc.
Een keer in de twee jaar willen we met de SIG een weekend naar Disneyland Paris.

Communicatie willen we zoveel mogelijk via het DiSIGney forum laten verlopen, zodat het makkelijker is om discussies terug te zoeken.
Via de mailinglijst worden alleen activiteiten aangekondigd. Deze mogen door iedereen worden georganiseerd en gecommuniceerd, ze kunnen worden gestuurd naar DiSIGney@mensa.nl, om zodoende in een ieders mailbox terecht te komen.

DUIK-SIG

Duiken, een sport die je niet alleen beoefent. Je hebt ook anderen nodig om mee te duiken.

Eet-SIG

De leden van de Eet-SIG komen eens in de 4 à 6 weken bij elkaar om ergens lekker te eten. Vaak in het weekend, soms op een doordeweekse dag en bijna altijd in restaurant. De leden zoeken om de beurt een lokatie en verzorgen dan ook de reserveringen.
Het restaurant mag duur of goedkoop zijn, als het maar iets bijzonders is en vooral lekker en gezellig.

FantaSIG

Wordt je ook vreemd aangekeken als je spreekt over elven, dwergen en draken? Heb je meters boekenplank volstaan met boeken uit één serie? Snapt niemand waarom je een spel speelt waarin je als iemand van een ander ras speelt in een wereld die niet bestaat? Heb je de talen van Tolkien helemaal uitgeplozen? Ga je, verkleed als elf met pijl en boog een weekend naar het bos om spannende avonturen te beleven?

Kortom, hou je je bezig met Fantasy? Deel je liefde voor niet bestaande wezens uit verzonnen werelden met andere Mensalen en wordt lid van de FantaSIG!

Doel? Samen ontdekken welke boeken het lezen waard zijn, bespreken of de dwergen van Tolkien dezelfde zijn als die van Weis & Hickman of Markus Heitz, tips over spells en prestige classes van D&D delen en misschien kunnen we met elkaar afspreken om eens gezamenlijk te D&D-en, naar een nieuwe Fantasy film te gaan of om elkaar te treffen op Elf fantasy of Castlefest.

Film.SIG

Voor de Film & TV liefhebber: de FilmSIG! Van arthouse tot blockbuster, van Sesamstraat tot The X-Files: zolang het om bewegende beelden gaat kan je hier je ei kwijt. Discussieer bijvoorbeeld over de betekenis van een film via de mailinglijst, of meng je in de discussie over welke films beter zijn: Harry Potter of Lord of the Rings. Ga mee naar de nieuwste film in de bioscoop of ga gezellig bij iemand thuis een marathon van een goeie serie kijken onder het genot van Pizza & Bier™ (voor de liefhebbers). Kan allemaal! Het maakt niet uit of je een lopende IMDb bent of gewoon iemand die graag films kijkt, welkom ben je sowieso!

Doelstelling: elkaar op de hoogte houden van film & tv nieuwtjes, het organiseren van film/tv avonden bij mensen thuis en het met z'n allen naar de bios gaan als er een goeie film uitkomt.

Doelgroep: Mensalen die graag films en/of tv kijken en dat ook willen doen in het gezelschap van andere mensalen.

Beschrijving van de activiteiten: staat in principe al bij de doelstelling: tv/film kijken (bij mensen thuis of in de bios), erover mailen.. en dat natuurlijk onder het genot van bier en pizza! (voor die liefhebbers)

Fotografie.sig

Voor mensalen, die van fotograferen houden en daarover onderling tips willen uitwisselen.

Geocaching-SIG

Geocaching is op zoek gaan naar een schat (cache) met behulp van coördinaten die op de geocaching-website staan. Dat kan met een hand-GPS, maar ook met sommige telefoons en navigatiesystemen voor de auto. De caches zijn verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, maar ook op mooie plekjes in de stad. Een cache kan allerlei formaten hebben; de grotere caches bestaan uit een waterdichte doos met daarin een logboek en een aantal leuke voorwerpen om te ruilen, kleinere caches bevatten alleen een logboekstrookje.

Er zijn nogal wat mensalen die geocachen. Vandaar dat we voor deze interesse een SIG oprichten. De SIG kan voor meerdere dingen gebruikt worden:
- samen geocachen, bijvoorbeeld als pre-activiteit voor een landelijke activiteit of tijdens een Mensa-weekend
- uitwisselen van leuke routes, bijzondere caches et cetera
- elkaar helpen bij lastige puzzels, zodat ook de moeilijke mysteries opgelost kunnen worden.

gezond leven SIG

Informatief en inspirerend: alles wat je ZELF kunt doen om je gezondheid te behouden/ zo mogelijk terug te winnen; qua levenshouding, voedingskeuze, etc. (dus geen promotie van pillen/poeders/druppels, therapievormen, iemands praktijk en andere commerciële doeleinden!). Kies bewust: wij gaan voor kwaliteit! Op onze wiki archiveren wij o.i. interessante bijdragen.

Voor wiki klik hier

Golf-SIG

Zes maal per jaar speelt een groep enthousiaste, golfende Mensalen op een baan ergens in Nederland en soms daarbuiten. De leeftijden variëren van in de dertig tot in de zestig.

In principe spelen wij op de eerste vrijdag of zaterdag van de oneven maanden. Starttijden altijd rond 12:00 uur.

Na de 18 holes drinken wij gezamenlijk een drankje en praten wij na op 'hole 19'. Meestal blijft er een aantal spelers eten, altijd heel gezellig.

Tenminste GVB en enige jaren praktijkervaring zijn nodig. Wij spelen volgens het stableford systeem. Alle behaalde stablefordpunten in een jaar worden opgeteld en degene met het hoogste aantal stablefordpunten is de Mensa-Golfkampioen van het jaar en mag een jaar lang de Udo Gruber Wissel Bokaal op zijn of haar schoorsteenmantel zetten.

Wie GVB heeft en een keer mee wil doen wordt van harte uitgenodigd om contact op te nemen met de coördinator van de GolfSig.

GROEI OP HET WERK SIG (GOHW-SIG)

Het doel is: "Bijdragen aan persoonlijke groei in relatie tot het (al dan niet betalende) werk".
In de praktijk van de bijeenkomsten wordt veel gewerkt aan de hand van cases en thema's. De onderwerpen worden in overleg bepaald en in de regel bereiden een of twee mensen iets voor. Ook worden ter voorbereiding wel eens tevoren stukken aan alle deelnemers gestuurd.

Headfirst.SIG

We willen met avontuurlijk ingestelde sportieve leden leuke dingen gaan doen.

Ideeën voor activiteiten:
* strandzeilen
* meerdaagse kano-kampeertocht
* branding roeien
* indoor/outdoor klimmen
* laser regatta
* skate event
* parachute springen
* mergelgrotbiken in Limburg
* kitesurf clinic bij Stefan van den Berg
* white water raften bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer
* catamaran zeilen
* waterskien

Welke sportieve activiteiten zou jij met andere leden samen willen doen?.

Heureka.SIG

De Heureka.SIG richt zich op mensalen die op volwassen leeftijd hun hoogbegaafdheid ontdekt hebben, de 'late roepingen'.
Heureka SIG heeft als doel om onderling ervaringen uit te wisselen over het omgaan met hoogbegaafdheid. We willen zeker geen therapiegroep worden, maar leden de gelegenheid bieden het vaak voorkomende gevoel van isolement te doorbreken en met gelijkgestemden de nieuw verworven kennis (HB zijn) te delen. Het uitgangspunt is dat de bijeenkomsten kleine ontdekkingsreizen worden. Tijdens de bijeenkomsten willen we ervaringen uitwisselen om elkaar te leren omgaan met de hoofdbrekens behorend bij hoge intelligentie. Leden hebben toegang tot een aantal wiki's.

HORT-SIG

De SIG voor Mensalen met als belangstelling: het paard.

De SIG is begonnen als een circuit waarbinnen men elkaar informeert over de betere buitenritten en bij toerbeurt er een regelt voor de overige Hort-SIG-leden. De landelijke spreiding van Mensa-leden bood en biedt interessante mogelijkheden.

Dat kan uiteraard nog steeds, maar de Hort-SIG staat nu vooral ook open voor elkaars paardengedachten, -vragen en -ervaringen.

Een e-maillijst staat ter beschikking voor de onderlinge contacten.

Traditiegetrouw neemt de Hort-SIG de organisatie van een paardrij-onderdeel op het Mensa-Waddenweekend voor haar rekening.

Klik hier voor onze activiteiten.

HSP-SIG

Speciale Interesse Groep voor Hoog Sensitieve Personen bij Mensa.
De SIG is voor elk Mensalid dat zichzelf in de beschrijving van HSP herkent, zoals bedoeld door dr. Elaine N. Aron. Zie HSPwiki.
De WIKI is voor elk Mensalid dat zichzelf als HSP herkent of te maken heeft met mensen die zichzelf herkennen als HSP.
Beiden zijn in maart 2012 van start gegaan.
Een sig met gevoelige mensen vraagt om extra zorgvuldigheid.
Alle leden houden zich aan de HSPsig-huisregels. Zie wiki. Graag zorgvuldig doornemen voor je je aanmeldt.
Naar behoefte kunnen leden elkaar in kleine, lokale groepjes ontmoeten. Leden zoeken zelf leden in de buurt van hun woonplaats. De gewenste frequentie, dag en tijd wordt off-list onderling overeengekomen.

HANDIGE INFO: Wiki HSP

HuisTuinKeukenSIG

De creativiteit van Mensalen is iedere keer weer verbazingwekkend. We zijn al mensen tegengekomen die hun eigen meubels maken, die zelf straten, hun huis eigenhandig verbouwen of een goed oog hebben voor interieurstyling. In de Huis-, Tuin-, en Keuken-SIG kunnen handige Mensalen met elkaar mailen over hun woning en alle plannen die ze daarvoor hebben. Iedereen met interesse voor interieurs, tuinen en klussen kan zich inschrijven bij deze SIG. Om inspiratie voor nieuwe projecten op te doen, voor advies, om miskopen te voorkomen, een kleurenschema te laten zien vóór de verfpot opengaat of om trots het eindresultaat te showen.

Hybride-EV-SIG

Hybride EV staat voor Hybride En Verder, en gaat over auto's met aandrijvingen die verder gaan dan alleen de klassieke verbrandingsmotor.
Doelstellingen zijn onder meer het delen van ervaringen, het uitwisselen van tips, het volgen van nieuwe ontwikkelingen, eventueel brainstormen over mogelijke nieuwe oplossingen, maar ook opscheppen over het huidige verbruik zal worden toegestaan. Het hebben of rijden in een hybride (of verder) is geen vereiste; iedereen die geïnteresseerd is in deze technieken is welkom. Dus zeker ook voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe auto en meer over deze nieuwe technieken willen weten.

Inspiratie-SIG

De inspiratiesig houdt zich bezig met inspiratie in brede vorm. Wat is inspiratie? Wat zijn (jouw) inspiratiebronnen? Welke personen, gebeurtenissen of ontwikkelingen inspireren jou? Is inspiratie besmettelijk en zo ja, hoe? Hoe persoonlijk is inspiratie?

We nodigen je uit om hierover met elkaar in gesprek te gaan, inspiratie met elkaar te delen en op te doen. Hiertoe worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd die door wisselende sig-leden worden gehost. Het is vooral de bedoeling om de sig gezamenlijk vorm te geven. Naast bijeenkomsten, discussiëren we op het sig-forum en kun je inspiratie vinden op onze wiki.

Kampeer.SIG

Binnen Mensa zijn aardig wat kampeerders te vinden en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd waarbij wordt gekampeerd.
De groep is redelijk groot, maar tot op heden waren de kampeerders niet georganiseerd.
Op zich niets vreemds. Kampeerders (en zeker die van het Mensale type) zijn vrije jongens/meisjes en houden niet zo van hokjes en regeltjes.
Van een goed gesprek, een mooi kampvuur, een hapje en een drankje en af en toe een smartlap houden ze des te meer.
Maar soms is het handig...
De Kampeer.SIG is er voor allen die kamperen of willen kamperen.
Via de maillijst kunnen kampeerders laten weten wanneer- en waar zij gaan kamperen.
Mét of zonder kinderen, zomer en winter, ruim van tevoren of één dag voor vertrek.
Een afspraak is zó gemaakt.
Maar ook voor mensen zonder kampeeruitrusting die bijvoorbeeld eens een Zuiderzeeweekend willen bijwonen is de maillijst een uitkomst.
De meeste kampeerders hebben wel een extra tentje en een matje, dus meer dan een eigen slaapzak heb je eigenlijk niet nodig.

Uitgangspunt is dat de leden zelf initiatief nemen, maar uiteraard kunnen er ook vanuit de SIG activiteiten worden ondernomen.
We starten binnenkort met een weekendje aan de Veluwezoom. Details lees je binnenkort in de nieuwsbrief en op de site.

Kart.SIG

Nee, het is geen Kaart SIG, maar een kart.sig om indoor (of outdoor) een rondje (of wat) te gaan karten ergens in den lande (of er buiten). Echt geschikt voor de snelle denkers binnen onze vereniging.

Kunst(S)ig

De Kunst(S)ig is er voor ieder Mensalid dat zich interesseert voor creatieve uitingen in de breedste zin des woords. Als er iets is dat op een originele wijze met de zintuigen communiceert, dan is de Kunst(S)ig de groep waar je dat kunt vinden en delen. Zonder onderscheids des mediums: van kleitablet tot internet en van zelfportret tot straatballet.

Dus: deel je die interesse en wil je activiteiten ondernemen, technieken bespreken, je laten inspireren, zelf creëren, gedichten recenseren of samen creatieve uitingen ervaren? Meld je dan aan bij de Kunst(S)ig!

Linux-SIG

De Linux-SIG is voor alle gebuikers van GNU/Linux, zowel ervaren als onervaren. Als je nieuw bent met GNU/Linux, helpen we je met je eerste stappen. Als je een ervaren gebruiker bent, kun je je medegebruikers nuttige tips geven. Het contact verloopt via ons forum en onze mededelingenlijst. We organiseren (nog) geen bijeenkomsten.

M-Bridge-SIG

De Bridge-SIG staat open voor alle Mensaleden en hun introducés die willen (kennismaken met) bridgen.

M-ideeën Ontwikkel SIG

Doel van deze lijst is om de ideeën die bij Mensalen leven over hoe Mensa beter kan functioneren, een platform te geven waar vrijelijk over het reilen en zeilen van onze vereniging gediscussieerd kan worden. Alle onderwerpen die binnen de vereniging een rol spelen, kunnen besproken worden.

Nieuwe voorstellen of gewijzigde bestaande, processen, procedures, activiteiten, kortom alles wat deze vereniging draaiende houdt.

Kritiek wordt hier niet geschuwd, zelfs zeer gewaardeerd. Vanzelfsprekend richten we ons op de inhoud en niet op personen.

Een goed functionerende vereniging is in het belang van alle leden.

M-SANA-SIG

De M-Sana-SIG wil mensaleden bij elkaar brengen die belangstelling hebben in, en of actief bezig zijn met fitness en sauna.

M-Spirit

M-spirit staat voor spiritualiteit in een brede betekenis. Voor hoofd- en hartzaken, theorie en praktijk, zin en onzin.
Natuurlijk blijven we kritische Mensalen en is er ook ruimte voor discussies. Wat is spiritualiteit eigenlijk precies? Waar overlappen wetenschap en
spiritualiteit elkaar? Waar liggen de grenzen? Spiritualiteit heeft daarnaast vele boeiende raakvlakken met bijvoorbeeld psychologie,
sociologie, religie, ethiek, filosofie en literatuur. M-spirit is zowel scherp als vaag. Zweverig en met beide benen op de grond. Een veilige plek voor gedachten en gedichten. M-spirit is een besloten email-groep met database voor mensen die diepgang zoeken, ongeacht hun levensovertuiging. Als daar behoefte aan is zullen er interessante
bijeenkomsten georganiseerd worden.

M-ZEIL-SIG

De MZeilSig is de SIG voor mens(al)en die graag zeilen.
Iedereen is welkom, zeilervaring is niet nodig, en al doende leert men, maar je kunt ook meevaren om te genieten van de omgeving of het varen, of voor de gezelligheid. Naast de schipper is er ruimte voor zeker drie man (m/v) aan boord - en die kunnen/mogen dan ook gewoon aan het roer !
Een zeildag of -weekend, of een andersoortig zeil-uitje kun je zelf organiseren, of je gaat mee als een ander lid van de SIG dat doet.
Jaarlijks is er in ieder geval de zeilmidweek, in de meivakantie. We verblijven dan in een gezellige accommodatie bij Joure, en maken van daaruit zeiltochtjes en -tochten in (poly)valk en fox (een klein kajuitjacht - erg populair bij de jongere deelnemers).
Daarnaast is het een gewone Mensa-bijeenkomst, met goede gesprekken, spelletjes, en natuurlijk de mogelijkheid de Friese omgeving te verkennen.
Aanmelden voor de SIG doe je eenvoudig door lid te worden van de mededelingenlijst.

MEMO-SIG

MEnsa MOtor; MEMO. In deze SIG kunnen enthousiaste Mensa-motorrijders hun gemeenschappelijke passie uitleven.

MIDZOMERNACHT-SIG (MZN-SIG)

BBQ in Zeist, op een zaterdag, rond 21 juni.

Muziek ervaren-SIG

Opgericht in 2000 als Audiofielen SIG. Aangepast in 2007 naar Muziek Ervaren SIG.
Muziek kan op vele manieren beleefd worden. We richten ons op die Mensaleden die niet zomaar simpelweg muziek luisteren, maar daar een diepere ervaring in hebben. Van opgaan in de muziek tot en met lichamelijk reacties. Uiteraard ook op zij die daar eens over willen praten, zich erin interesseren.
Contact middels een aantal bijeenkomsten gedurende het jaar en via de mailinglijst.
Bijeenkomsten met praten en muziek ervaren.
Alle leden van de SIG zijn welkom om iets te organiseren.

OBI-SIG

Misschien heb je er wel eens van gehoord; Het basisinkomen. Een garantie op een vast inkomen voor iedere Nederlander, ook als die persoon werk doet dat op dit moment niet of nauwelijks betaald wordt (moederschap, vrijwilligerswerk, mantelzorg, etc.). Het UWV zou kunnen worden opgeheven.
AOW, WAO, Werkgeverspensioenen; Niet meer nodig. Voorgestelde belastingtarieven : 15 – 35%. Een kans voor ondernemers om meer werknemers in dienst te nemen? Uit te breiden? Wat zijn precies de voor- en nadelen?
Kan een basisinkomen de derde wereld redden? Is het überhaupt haalbaar om dit in te voeren? Wat zal er gebeuren er met de arbeidsmoraal? Wordt Nederland hierdoor aantrekkelijker als handelspartner?
Deze SIG wil hierover ideeën en meningen uitwisselen.

POKER-SIG

Stringbets, 3-betten, racen, showen, callen en all-in gaan. Weet je precies waar dit over gaat, lees dan verder. Heb je geen idee, maar ben je als Mensaal natuurlijk nieuwsgierig, lees dan ook verder. Sinds vandaag heeft Mensa een Poker-SIG. Beginners en gevorderden zijn welkom om te kletsen over live-toernooien, praten over strategieën, kijken naar YouTube-filmpjes van gave handen en het bijwonen (en/of organiseren) van pokeravonden. We spelen niet om het grote geld, wel om de lol van het kleine winnen. Inleg per potje 2 tot 5 euro.

Pool-SIG

En met pool bedoelen we hier het Amerikaanse soort biljart, waarbij
je ballen verdwijnen in de daarvoor bestemde gaten. Een landelijke SIG
voor iedere liefhebber van dit spel, maar met regionaal georganiseerde
(maandelijkse) speel-avonden. Lidmaatschap van de SIG is niet vereist
om mee te mogen doen, maar aanmelden wel.

Reïncarnatie-sig

Doelstelling: Met elkaar mailen over het genoemde onderwerp.
Activiteit: De belangrijkste activiteit is (voorlopig) mailen
Doelgroep: Mensaleden met belangstelling voor reïncarnatie, ook al is het alleen nieuwsgierigheid.

REIS-SIG

Het doel van de sig is een plaats te creeren waar je al je (wilde) reis/vakantie-ideeën kunt uitwisselen, andere ideeën opdoen, en wellicht een reispartner vinden.

SIG.zelf

SIG-zelf is een speciale interessegroep binnen Mensa die zich richt op leden met een autismespectrumstoornis die 'hoogfunctionerend zijn'. Dit laatste houdt in dat de deelnemers in staat ervaringen met elkaar uit te wisselen over de beperkingen van hun stoornis en hoe daarmee om te gaan.
Ook volwassen Mensaleden die geen autisme spectrum stoornis hebben, maar in het dagelijks leven ervaren dat het aangaan en behouden van sociale contacten bij hen soms moeizaam verloopt en dit op basis van hun eigen ervaring willen delen.
Wij zijn bewust een Sig en geen Big omdat het hebben van een diagnose geen voorwaarde is. Bovendien zijn ouders en partners van mensen met autisme ook welkom.

SIGgy

Ik speel, dus ik leef. SIGgy staat voor "speelse SIG". Hierin zijn o.a. alle spellenmiddagen vertegenwoordigd. En gespelligheid kent geen tijd.

sigXteens

De nieuwe generatie Mensalen komt eraan!! De jongeren!

We kunnen elkaar vinden in de sigXteens, dè sig voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar (globaal de middelbare school leeftijd) en diegenen die in die doelgroep geïnteresseerd zijn en/of willen meehelpen met organiseren.

Gezellig chatten, chillen, LAN party’s, uitstapjes en kampen zijn enkele van de ideeën voor de toekomst. Ook serieuzere onderwerpen worden niet uit de weg gegaan. Natuurlijk gaat het erg cool worden om contacten met buurlanden te leggen en daar eens mee te kijken met activiteiten. Hier bestaan al langer -intussen- grote Mensa-jongeren groepen.

Er is een mailinglijst en een forum. De mailinglijst zal gesloten zijn en alleen toegankelijk voor leden van sigXteens.

SINGLE-SIG

"Single ben je nooit alleen."
De SIG voor alleenstaande Mensalen in welke vorm dan ook, samengevat als:'singles'.
Of je nu op zoek bent naar een partner of juist niet, of gewoon zin hebt om met andere Singles samen iets te doen, op pad te gaan, single reisgenoten zoekt, praten over HB en single zijn of gewoon gezellig te kletsen, het maakt niet uit, dan zit je hier goed.
We hebben een eigen mailinglijst, mededelingenlijst en komen bij elkaar. Zie verder ook onze wiki

SKEPSIG

Het woord "skepsis" (scepsis) is afgeleid van het klassiek Griekse werkwoord "skeptomai ", waarvan de oorspronkelijke betekenis was "uitkijken, (be)kijken, letten op", later "uitgegroeid" tot "in twijfel trekken, vragen stellen, zich afvragen". Leden van de Skepsig, zijn zich er van bewust dat het enige dat de mens met zekerheid weet is dat hij eens zal sterven. Andere zekerheden heeft hij niet.

SMTP.WEBSIG

Deze SIG wordt gevormd door Mensaleden die zich bezighouden met Internet in de ruimste zin van het woord.

Socrates-SIG

Socrates-SIG is er voor Mensaleden met belangstelling voor filosoferen. Met als doelstelling het verbreden en verdiepen van ieders persoonlijke filosofische kennis en oordelen door - al dan niet socratische - uitwisseling hierover met anderen. De belangrijkste activiteit is het regelmatig bijeenkomen om te discussiëren over een van te voren gekozen filosofisch onderwerp. Rationeel, beargumenterend, betwijfelend, doorvragend, niet dogmatisch en niet op zoek naar dé waarheid.
Bijeenkomsten zijn er op iedere 3e zaterdag van de maand 14.00-17.00 uur bij een deelnemer thuis in de zuidelijke helft van het land. Afhankelijk van de interesse daarvoor zijn andere activiteiten mogelijk, bijvoorbeeld het met anderen bijwonen van lezingen, discussieavonden, etc.

Stamboom-SIG

De Stamboom-SIG is voor mensen die geïnteresseerd zijn in genealogie -of 'stamboomonderzoek'- in Nederland. We kunnen beginners op weg helpen en meedenken met gevorderden over vastlopers. De voornaamste doelen, in willekeurige volgorde:

1. Uitwisselen van genealogische gegevens.

2. Delen van ervaring en kennis op dit onderzoeksgebied.

3. Opbouwen van een netwerk van mensen die iets voor een ander kunnen nakijken in een archief.

SverIGe

SverIGe is er voor iedereen die zich op enigerlei wijs verbonden voelt met Zweden, met al of niet specifieke staatsburgers ervan of met de taal die er gesproken wordt. Ook iedereen die nader kennis wil maken met al wat Zweeds is, is welkom.
Doelen van de SIG:
* elkaar helpen (beter) Zweeds te leren
* Zweedse reis- en verblijfervaringen en -tips uitwisselen
* Zweedse boeken/muziek/films bespreken, ruilen of aan elkaar uitlenen
* att ha kul

transhumanism.sig

Transhumanisme is een filosofie die onderzoekt of de mens zijn biologische evolutie zal ontstijgen door verregaande ontwikkelingen in de wetenschap. We bespreken cutting/bleeding edge technologieën en we speculeren over mogelijkheden en risico's in onze toekomst.

Voetbal.SIG

Nu eindelijk ook voor de misschien wel meest beoefende sport ter wereld een eigen SIG! Meld je aan als je wilt voetballen, voetbalwedstrijden wilt bezoeken over de laatste transfers wilt praten etc. etc. Misschien kunnen we zelfs ooit een eigen (zaal)voetbalteam samenstellen en in de reguliere competitie mee gaan doen??

VogelSIG

Vogels kijken in de vrije natuur is een leuke hobby. Vogels zijn alom aanwezig, maar hoe herken je ze? Daar is deze VogelSIG voor. Op rustige wandelingen leer je meer over vogels om ons heen, en bouw je basiskennis op.

De excursies vinden plaats in en rond het Gooi, waar een grote variatie in landschap en bijbehorende vogels bestaat. De nadruk ligt op het observeren, het zijn geen doorloop-wandelingen! Regelmatig wordt letterlijk en figuurlijk bij vogels stilgestaan. Je leert waar je op moet letten, waar je vogels kunt verwachten, en dit alles in gezellig klein groepsverband in mooie landschappen. Stevig schoeisel en warme kleding aan, en er op uit.

WANDEL-SIG

De wandel-SIG is bedoeld voor mensa-leden die het leuk vinden wandelingen uit te zetten en/of mee te lopen met tochten in verschillende delen van het land.

BiGs

BDSM-BIG

Besloten Interesse Groep. Voor alle duidelijkheid: BDSM staat voor Bondage Discipline Sado Masochisme. Van de leden de nodige discretie verwacht.

Voorwaarden voor lidmaatschap: Gezien de gevoeligheid van het onderwerp, worden alleen Mensaleden toegelaten die over dit onderwerp gelijk gestemde gevoelens hebben.
Voor mensen die interesse hebben in BDSM en daarover met gelijkgestemden van gedachten willen wisselen.

BIG Biz

Hoe versterk ik mijn marketing? Hoe vind ik een strategische partner? Hoe bepaal ik mijn tarief? En hoe verhoog ik mijn omzet? Dat zijn enkele van de vragen die de afgelopen jaren aan bod kwamen tijdens bijeenkomsten van BIG Biz, de besloten interessegroep voor ondernemers van Mensa Nederland.

Hb-ondernemers bezoeken de bijeenkomsten omdat ze inzichten opdoen met diepgang en feedback op hun aanpak. Ook het leggen van contacten is een belangrijke reden om lid te worden: de een heeft ruimte voor nieuwe klanten, de ander zoekt een leverancier voor een PC of een goed boek over marketing. Je ondersteunt en inspireert elkaar door het uitwisselen van kennis. De bijeenkomsten worden goed voorbereid en aangekondigd, zodat je weet waarvoor je ruimte maakt in je volle agenda. Daarnaast is er een mailinglijst, voor uitwisseling per e-mail.

Het doel van BIG Biz is kennisbevordering, informatie uitwisseling, elkaar helpen bij het ondernemen en netwerken. Dit alles in een gezellige en coöperatieve sfeer. Hiertoe worden plusminus 5 jaarlijkse bijeenkomsten (een middag of avond) georganiseerd, doorgaans in de omgeving van Utrecht. Sommige met een maaltijd. Tijdens deze bijeenkomsten wordt meestal door één van de leden een presentatie gehouden, hierover wordt gediscussieerd, waarna er onder het genot van een drankje genetwerkt kan worden.

BigMatilda

BigMatilda.BIG is een besloten interessegroep binnen Mensa die zich richt op vrouwelijke leden die uit een disfunctioneel gezin komen en/of hebben te maken met de gevolgen van onveilige hechting.

Doelstelling:
BigMatilda wil hoogbegaafde vrouwen met een onveilige jeugd een mogelijkheid bieden om met elkaar van gedachten te wisselen over deze twee onderwerpen. Op latere leeftijd ontdekken dat je hoogbegaafd bent, nadat je al bezig bent geweest met je geschiedenis van onveiligheid, betekent vaak dat je je geschiedenis (opnieuw) gaat herschrijven. Ook als je je altijd al bewust bent geweest van je HB kan het prettig zijn om jouw overlevingsstrategieën te spiegelen aan die van andere vrouwen binnen Mensa.

Doelgroep:
Vrouwelijke Mensaleden die uit een disfunctioneel gezin komen en/of te maken hebben met de gevolgen van onveilige hechting.

Activiteiten:
Het houden van bijeenkomsten waarin we in kleine vaste groepjes (4-6 leden) met elkaar praten.
Het per e-mail van gedachten wisselen via de mailinglijst.

Brouw-en-Bottel-BIG

Besloten Intresse Groep voor mensalen die boven de 18 zijn, van alcohol houden en bereid zijn zelf die alcoholische dranken te maken en te drinken.

GAYniaal

Gayniaal is DE groep voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen Mensa NL. Voorwaarden voor lidmaatschap zijn dat je je herkent in de doelgroep of denkt je te kunnen gaan herkennen in de doelgroep.
Gayniaal is een besloten groep omdat het een veilige en vertrouwde omgeving biedt om gevoelens en ervaringen te delen of te ontdekken. Van hieruit zal je bij aanmelding een mail ontvangen van één van de lijstbeheerders waarin gevraagd zal worden naar je beweegredenen voor aanmelding.
De wiki pagina van Gayniaal is uitgebreid. Zo biedt het veel documentatie over roze onderwerpen, gelegenheid tot organiseren van gezamenlijke activiteiten, een smoelenboek, datingmogelijkheden, Pink Links etc..
De lijstbeheerders richten zich op het organiseren van regelmatige bijeenkomsten, een jaarlijkse ALV, en het zichtbaar maken van deze doelgroep binnen en buiten Mensa NL waarbij privacy van de leden altijd gewaarborgd blijft. Jongeren en internationale contacten hebben ook onze speciale aandacht.
Kortom: Gayniaal is een actieve en solidaire BIG met volop mogelijkheden voor leden om gedachten, gevoelens, ervaringen en activiteiten te delen en te ontdekken.
Voor wiki klik hier

Gen-Y-BIG

De Generatie Y BIG heeft als doel om Mensaleden met een geboortejaar in de periode 1977 t/m 1986 bij elkaar te brengen. De groep is daarom niet toegankelijk voor iedereen. Wel wordt het meenemen van een introducé bij activiteiten normaal gesproken toegestaan.
Voor wiki klik hier
Kernactiviteiten zijn twee gezamenlijke weekenden per jaar (vanaf voorjaar 2011). Daarnaast zijn er af en toe andere uitjes, die door een ieder georganiseerd kunnen worden. Ook door jou...

GENERATIE X BIG

Mensa NL Generatie X groep. Dit is een groep die toegankelijk is voor Mensa-leden met hun geboortejaar in de periode '67-'76. De GeneratieX
groep heeft als doel om Mensaleden rond een bepaalde leeftijd bij elkaar te brengen en staat dus niet open voor iedereen.

Generatie X-Y BIG

De GeneratieX-Y BIG is toegankelijk voor Mensaleden met het geboortejaar in de periode 1972 t/m 1981. De GeneratieX-Y BIG heeft als doel om Mensaleden uit deze geboortejaren bij elkaar te brengen en staat dus niet open voor iedereen. Wel wordt het meenemen van een introducee bij activiteiten normaal gesproken toegestaan.

Activiteiten zijn onder andere etentjes, ergens gaan dansen, bezoeken aan pretparken en overige culturele bezoeken, uit te breiden met een weekendje weg en ongetwijfeld dingen als karten en uitjes die buiten Nederland gaan plaatsvinden.

E-mailcontact loopt via de maillijst genx-ybig. Leden worden verzocht zich aan de NettIQuette te houden.

Kanker.BIG

Mensalen met kanker of die kanker gehad hebben kunnen lid worden van deze BIG. Daar niet iedereen in het openbaar wil laten weten dat hij of zij kanker heeft is er gekozen voor een besloten vorm. Daarom is het
gewenst om bij je aanmelding je aanmelding de onderbouwen. Er wordt uiteraard verwacht dat je discreet met de informatie van de leden
omgaat. Middels de mailinglijst kunnen we onderling contact houden, adviezen, vragen en geven, tips geven, je ei kwijt kunnen, elkaar ondersteunen en
waar nog meer behoefte aan is.
Ook zouden we eens in de zoveel tijd bij elkaar kunnen komen, maar daar dat ook te veel kan worden ligt de nadruk op contact middels de mail.

M-JONG-NL BIG

M-jong-nl is een gezellige groep jonge mensa-leden (bij benadering tussen de 18 en 30) die regelmatig op pad gaan om iets leuks te doen.
Frequentie van activiteiten is elke twee maanden een jongerenweekend en incidenteel andere uitjes.

M-Masonry

Elke Mensaal die Vrijmetselaar is en aangesloten is bij een Loge, hetzij regulier, irregulier, mannelijk, vrouwelijk, gemengd, nationaal of internationaal.

MH-BIG

Besloten Interesse Group.
Voor mensalen die al of niet single bij Mensa verzeild raakten, daar een leuk persoon tegen kwamen en na enige tijd met elkaar zo verstrengeld raakten dat er een huwelijk op volgde.

Ouder-Kind.BIG

Voor Mensaleden met een of meer kinderen in de leeftijdscategorie van drie tot en met twaalf jaar. De Ouder-Kind.BIG heeft activiteiten die gezamenlijk met de ouders en hun kinderen kunnen worden gedaan.

Ouwehap.BIG

Deze ouwehap-lijst is toegankelijk voor mensaleden die een mensa-lidnummer hebben dat tenminste 12,5 jaar oud is. De bestaansreden van deze lijst ligt in het feit dat leden na verloop van tijd veel gezamenlijke herinneringen hebben welke minder gedeeld worden door nieuwere mensa-leden.

WIZZKY.BIG

De Wizzky-BIG is de 'besloten interesse groep' binnen Mensa die zich richt op leden met belangstelling voor WHISKY. Het doel is het met elkaar genieten en bewonderen van whisky.
De belangrijkste activiteit is: BEZOEK VAN WHISKYRESTAURANTS / PROEVERIJEN EN ANDERE LEUKE WHISKY GERELATEERDE ACTIVITEITEN
Bijeenkomsten worden per keer bepaald op wisselende locaties.
Regels
* BIG: leeftijdsgrens > 18 jaar ivm drankwetgeving in Nederland
* Deelname is op eigen verantwoordelijkheid.
* Er kunnen kosten verbonden zijn aan deelname van evenementen.
* Niet getolereerd worden verbaal en fysiek geweld, kwetsende, agressieve, onwettelijke, bedreigende, lasterlijke, vulgaire, schadelijke, obscene, discriminerende, racistische, (seksueel) intimiderende, pornografische, misleidende of anderszins opgepaste gedragingen en uitingen in woord, daad en/of geschrift.
* Deelname is op basis van vertrouwen en in naleving van de Nederlandse wetgeving. Deelnemers mogen elkaar wijzen op overdadig drankgebruik indien zij er last van hebben of vermoeden dat de wet overschreden wordt. Dit alles op basis van wederzijds respect.

BGNs

BGN Onderwijs

Beroepsgroepnetwerk voor mensaleden werkzaam in het onderwijs (basis en secundair)in oprichting.
Er wordt veel gepraat en geschreven over hoogbegaafden in het onderwijs, maar dan gaat het altijd over hoogbegaafde leerlingen. Nu gaan we het eens hebben over hoogbegaafde leraren. Dat zijn wij! We wisselen ervaringen uit en bespreken...
* Hoe vergaat het je op je werkplek?
* Hoe is het contact met leerlingen, collega's, ouders.
* Uitdagingen binnen het beroep.
* Waarom onderwijs?
* Heb je plezier van je hoogbegaafdheid in je werk?
* Ben jij al "uit de kast"?

Het is mogelijk dat we als "onderwijsexperts" van dienst kunnen zijn voor Mensa. Dit in verband met het eerder genoemde maatschappelijk debat inzake hoogbegaafde kinderen in het onderwijs. Dat is echter nadrukkelijk niet het primaire doel van dit BGN! Het gaat over ons werk als leraren.

Hoewel deze BGN is opgericht door één lid, wordt iedereen nadrukkelijk uitgenodigd om het roer stevig in handen te nemen.

bgnHEALTHhelpers

Beroepsgroepenetwerk voor mensaleden *werkzaam* als HEALTHhelper = regulier/ alternatief genezer (behalve de GGZ-voorziening).
We wisselen ervaringen uit, bespreken uitdagingen (mogelijkheden en valkuilen). Het kan gaan over onze motivatie om HEALTHhelper te zijn en te blijven, over het plezier of de voldoening die het ons geeft.
Daarnaast kunnen we kijken hoe we onze HIQ kunnen benutten om bijvoorbeeld juist HIQ-Health-seekers te helpen/ stimuleren.
In eerste instantie doen we dat op de maillijst.
Via HEALTHhelpers kan elke NL-Mensaal (mogelijke gebruiker) snel en eenvoudig Mensalen vinden die werkzaam zijn als reguliere/alternatieve genezer of therapeut.
Voor GGZ mail je naar de hulpverlenerslijst.
*Gebruikers* (die HEALTHhelp voor zichzelf toepassen) zijn van harte welkom bij gezond-leven-sig.

HB Coaches

Deze BGN is een netwerk van vakgenoten met als doel collegiale consultatie en doorverwijzing, en organiseert minstens 1 bijeenkomst per jaar zodat we beeld hebben van elkaars werkterrein en werkwijze.
Leden van deze BGN zijn professioneel actief in individuele begeleiding van hoogbegaafde volwassenen of hebben daartoe een opleiding gevolgd. De BGN is in oktober 2012 gestart.